Прес-центр27 грудня 2022, 19:12

Зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2022 р. № 1389 внесено зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану (далі – Порядок).

Вищезгадані зміни розроблені на виконання пункту 1 Протоколу робочої наради з питань організації суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану від 25 жовтня 2022 р. під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України

– Міністра економіки України Юлії Анатоліївни Свириденко та з урахуванням пункту 1.2 Протоколу зустрічі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Андріївни Верещук з обласною військовою адміністрацією Миколаївської області.

Новою редакцією Порядку деталізовано процедуру взаємодії військового командування та воєнних адміністрацій щодо прийняття рішень про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, надано військовим адміністраціям більшу самостійність в ініціюванні та прийнятті таких рішень.

Відтепер рішення про запровадження трудової повинності та залучення до суспільно корисних робіт може бути ініційоване як військовим командуванням, так і військовими адміністраціями.

У разі утворення військової адміністрації рішення приймається у формі акта відповідної військової адміністрації. У разі коли військова адміністрація не утворена, рішення приймається військовим командуванням.

При цьому у разі ініціювання суспільно корисних робіт військовими адміністраціями їх виконання повинне бути узгоджене з відповідним військовим командуванням. Суспільно корисні роботи, ініційовані військовим командуванням, є обов’язковими для врахування під час прийняття рішення військовими адміністраціями.

Види (перелік) суспільно корисних робіт визначаються військовим командуванням або військовими адміністраціями (у разі їх утворення) разом з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування з урахуванням орієнтовного переліку згідно з додатком. У разі потреби можуть бути запроваджені види суспільно корисних робіт, не передбачені зазначеним орієнтовним переліком, з урахуванням обставин, що склалися в регіоні (місцевості, населеному пункті), і несприятливих факторів техногенного, природного та воєнного характеру, що створюють загрозу для населення та істотно знижують рівень забезпечення його життєдіяльності. Так, наприклад, такими видами суспільно корисних робіт в сьогоднішніх умовах можуть бути роботи із забезпечення функціонування пунктів незламності.

Крім цього, новою редакцією Порядку передбачається зняття заборон та обмежень щодо виконання суспільно корисних робіт в у районах воєнних (бойових) дій. Так, рішення про запровадження суспільно корисних робіт у районах воєнних (бойових) дій приймаються з урахуванням частини третьої статті 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, якщо таке рішення охоплюється виправданим ризиком.

У зв’язку з потенційними загрозами та небезпеками, які можливі з боку держави-агресора, Порядком передбачено, зокрема, що виконання суспільно корисних робіт на радіаційно або хімічно забруднених територіях, у районах виникнення небезпечних і особливо небезпечних інфекційних хвороб, місцях розташування вибухонебезпечних предметів допускається виключно за письмовою згодою особи, яка виявила бажання бути залученою до їх виконання, з дотриманням вимог законодавства про охорону праці.