Прес-центр2 серпня 2017, 13:08

Засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

02.08.2017 р. під головуванням першого заступник голови, в.о. голови райдержадміністрації Калініна О.С. в малій залі районної ради відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому розглядалися наступні питання:

 

І.     Щодо складної ситуації, що склалася з настанням літнього сезону та набуттям особливої актуальності питання гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

(Калінін О.С., Лиманський О.Ф.)

        Відповідно до інформації, що надходить від лікувальних закладів Міністерства охорони здоров’я, протягом поточного року зареєстровано

90 випадків захворювання на ботулізм, загалом захворіли 90 осіб, дев'ятеро з них загинули. Вісім з дев'яти померлих захворіли внаслідок вживання в'яленої риби, четверо – риби промислового виробництва.

              Держпродспоживслужба закликає населення уникати вживання в'яленої, солоної, консервованої риби, а також м'ясних продуктів домашнього виробництва, продуктів, умови зберігання і транспортування яких могли бути недотримані належним чином, і якість яких може бути сумнівною.

 

           ІІ.  Щодо необхідності проведення моніторингу санітарного стану та дотримання законодавства про безпечність та якість харчових продуктів на потужностях де здійснюється зберігання та обіг харчових продуктів та в закладах громадського харчування

(Лиманський О.Ф., Прокопенко Л.О.)

           На сьогоднішній день, в зв’язку з мораторієм на проведення планових заходів інспекторського контролю, фахівці Держпродспоживслужби не мають можливості контролювати дотримання законодавства суб’єктами господарювання, що здійснюють виготовлення, зберігання та обіг харчових продуктів. Ситуація, яка склалась, дає можливість майже безперешкодно здійснювати реалізацію харчових продуктів з порушенням умов виробництва, зберігання та інших санітарних норм і правил, що може  в будь-який час призвести до спалаху гострих кишкових захворювань серед населення, в тому числі, такого смертельно небезпечного захворювання як ботулізм.

           З метою попередження виникнення надзвичайних обставин, враховуючи вкрай складну ситуацію з захворюваністю на ботулізм на території України, вважаємо за необхідне створити робочу групу з представників органів місцевого самоврядування, фахівців Держпродспоживслужби, інших зацікавлених служб для здійснення обстежень з метою моніторингу дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.    

ІІІ. Щодо посилення боротьби з несанкціонованою стихійною торгівлею у місті та районі.

                                                        (Григоренко О.О., Лиманський О.Ф.)

На сьогоднішній день, стихійна торгівля на території м. Старобільськ набула широкого масштабу. Цей факт є особливо небезпечним і посилює вірогідність виникнення харчових отруєнь людей недоброякісними продуктами та розповсюдження різних інфекційних захворювань, в тому числі ботулізму.

Торгівля харчовою продукцією в невстановлених місцях на території м. Старобільськ здійснюється в більшості довкола «Ринку м. Старобільськ» та на кв. Ватутіна вздовж автошляху від ринку «Універсальний» до IV школи.

В цих місцях майже щоденно відбувається продаж різноманітної продукції як тваринного так і рослинного походження, в тому числі консервів домашнього виробництва. Вся ця продукція не проходить жодного контролю безпечності та якості, реалізується з пристосованих прилавків які не відповідають санітарним вимогам, а часом взагалі з землі. Температурні умови зберігання та реалізації не витримуються, немає жодних документів про походження цієї продукції, умови її виробництва та безпечність для вживання людиною.

Якщо коротко описати в чому небезпека всіх цих факторів, то по перше в умовах підвищеної температури повітря - це швидке обсіменіння м’яса, сала,  інших м’ясних або молочних продуктів та риби мікробами та прискорене відбуття процесів псування продукту, що в подальшому при вживанні призведе до харчового отруєння людини.

 Вживання консервів домашнього виробництва придбаних на стихійних ринках (м’ясних, овочевих, грибних) може призвести до небезпечного смертельного зараження споживача ботулізмом або вживання отруйних грибів.  М’ясо та м’ясні продукти які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу небезпечні для людей сибіркою, трихінельозом, які призводять до смерті чи пожиттєвої інвалідності, а при теперішній ситуації з африканською чумою свиней таке м'ясо може стати причиною розповсюдження цього захворювання та настання тяжких економічних наслідків для регіону в цілому.

 

         За результатами доповідей та з урахуванням обговорення, комісія вирішила наступне:

        У зв’язку з ускладненням в різних областях України епідситуації через захворюваність кишковими інфекціями, в тому числі ботулізмом, а також можливості  виникнення захворювання на території району, члени комісії та відповідальні посадові особи, запрошені на засідання, вирішили:

1.Створити робочу групу при райдержадміністрації по моніторингу дотримання законодавства з питань безпечності харчових продуктів, санітарних норм і правил, протиепідемічного режиму на об’єктах підвищеного епідризику.

   3.Розробити графік обстежень об’єктів обігу харчових продуктів для робочої групи.

    

  4.У випадку виявлення порушень негайно інформувати районну комісію з питань ТЕБ та НС для реагування та прийняття відповідних рішень.

 

IV. Про вжиття додаткових заходів з протидії пожежам у природних екосистемах району.

 

                                                                                  (Калінін О.С., Домарєв С.А., Літвінова Я. М., Янченко В.І., Великоцький О.В.)

У зв’язку з встановленням на більшості території України високого та надзвичайно високого класу пожежної небезпеки зафіксовано збільшення майже у 2,3 рази кількості пожеж у природних екосистемах порівняно з аналогічним періодом 2016 року ( 2017 рік – 15,1 пожеж, 2016 рік – 6,6 тис. пожеж), а площі, пройденої вогнем, у 2 рази (2017 рік – 11 тис. га, 2016 рік – 5,4 тис. га). Тому необхідно ввести додаткові заходи з протидії пожежам, а саме - тимчасові обмеження на період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки стосовно відвідування населенням лісових масивів та в’їзд до них автотранспортних засобів, заборонити спалювання сухої стерні та створення сміттєзвалищ в екосистемах, створити адмінкомісії, робочі групи за участю органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, поліції, ДСНС, лісового господарства, екології щодо виявлення відповідних правопорушень та притягнення до відповідальності паліїв.