Прес-центр27 серпня 2020, 13:08

Відповідальність за самовільне випалювання рослинності!

У зв’язку з аномально спекотною погодою збільшилася кількість пожеж у екосистемах через навмисне спалювання сухостою та сміття на присадибних ділянках. Головною причиною їх виникнення є людська недбалість і недотримання елементарних правил протипожежної безпеки. Запалюючи багаття під час відпочинку в лісі, чи спалюючи минулорічну суху рослинність, сміття в себе на подвір’ї чи присадибній ділянці не дотримуючись правил пожежної безпеки, громадяни не замислюються над тим, що своєю поведінкою вони здатні спричинити масштабну пожежу. Під час загорання сухої трави полум’я може перекинутися на житлові будинки та інші споруди, завдавши при цьому значних матеріальних збитків.

Нагадуємо! Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. Таке правопорушення карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо ви стали свідком пожежі, обов'язково зверніться до правоохоронних органів та ДСНС.

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Бережіть власне життя, здоров'я та довкілля!