Прес-центр20 грудня 2021, 14:12

Відновити історичний документ – зберегти для нащадків

Наше майбутнє починається з історії. Багато документів було втрачено в тяжкі часи, та деякі архіви збережені в належному стані і мають велику цінність для нашої країни. Архівний відділ Старобільської райдержадміністрації, який є підзвітним і підконтрольним Державному архіву Луганської області – це особлива історична «сторінка», що зберігає важливі документи.

На сьогоднішній день всі документи мають різний фізичний стан. Деякі з них вже змінені часом і потребують  ремонту,  а іноді реставрації. На жаль Архівний відділ не має спеціального обладнання для проведення якісної реставрації.  Відновлення паперових документів супроводжується певними етапами.

1.Відповідальна особа переглядає документи і визначає рівень фізичного стану справ та  аркушів.

2.Номера документів, що потребують відновлення, оформлюють, згідно встановлених вимог.

3.Створюється план ремонту аркушів і повний хід проведення робіт.

Основний процес – етап відновлення – займає багато часу і потребує немало зусиль. Справи розбирають поаркушно, розгладжують, очищують, їх основи дублюють. Одним із найважливіших моментів є приведення документу до первинного формату, в тому числі й доповнення відсутніх фрагментів. Далі всі елементи просушуються, підшиваються й перевіряється правильність проведених робіт.

Збереження історії – цікава, творча і кропітка праця. Надбання нашої країни повинні бути в належному місці і стані. Тому дуже важливо грамотно організувати оптимальні умови для довготривалого збереження історичних документів. Режим зберігання паперових документів в архіві повинен відповідати  таким параметрам :  температура повітря +17-19. Відносна вологість 50-55%.

Все розпочинається в архівосховищі. Зберігач фондів визначає фізичний стан справи та необхідність проведення відновлювальних робіт.

Наступні  кроки – нумерація аркушів та  оформлення аркуша – засвідчувача справи.

- Розшивання, розбирання справи на окремі аркуші (блоки). За необхідності розцементування, роз’єднання та розгладжування аркушів;

- Очищення, знепилювання;

- Зміцнення основи без доповнень та дублювань;

- Відновлення первісного формату. Дублювання основи;

- Доповнення втрачених фрагментів, ремонт механічних пошкоджень

- Осушування, пресування, підрізування, підбирання. Поаркушна перевірка;

- Приклеювання корінців;

- Підшивання;

- Оправлення;

- Перевіряння якості виконаних робіт.

 

За інформацією Архівного відділу Старобільської РДА.