Прес-центр25 березня 2021, 15:03

Угоди у кримінальному процесі!

Керівництвом держави на органи прокуратури сьогодні покладено надзвичайно складне та відповідальне завдання – забезпечити якісне впровадження в практичну діяльність вимог нового Кримінального процесуального кодексу України правоохоронними органами. Одним із нових інститутів вказаного кодексу є  кримінальне провадження на підставі угод.

У кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення.

Угода про примирення – це угода між потерпілим та підозрюваним  чи обвинуваченим, в якій узгоджуються умови відповідальності підозрюваного чи обвинуваченого за умови вчинення ним дій, спрямованих на відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Обвинувачений зобов’язаний виконати усі обов’язки, які вказані в угоді. У разі невиконання таких обов’язків потерпілий (при невиконанні угоди про примирення) мають право звернутися до суду, який затвердив угоду, з клопотанням про скасування вироку та призначення судового розгляду на загальних підставах, в такому разі позиція щодо покарання буде змінена.        

Укладення угоди може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати.

Таким чином, угода у кримінальному провадженні має на меті спростити процедуру притягнення до кримінальної відповідальності особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, та сприяти оперативності здійснення правосуддя.

                                                                    Міловський відділ Старобільської окружної прокуратури