Прес-центр6 травня 2021, 17:05

У сільському господарстві українці найчастіше працюють «у тіні»

Легалізація трудових відносин – одне з найважливіших питань, яке перебуває на постійному контролі державних органів виконавчої влади, місцевої влади та самоврядування, а також правоохоронних органів. Боротьба з виплатою заробітних плат у «конверті» здійснюється заради забезпечення найманим працівникам гарантованих виплат у пенсійному віці та в інших випадках, передбачених законодавством.

У наш непростий час чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим вигодам, чим сприяють розвитку такого негативного явища, як «тіньова зайнятість».

Кількість неформально зайнятих громадян у віці 15−70 років, у 2020 році, у порівнянні з 2019 роком, скоротилася на 223 тис. осіб та становила 3,2 млн осіб, або 20,3% усіх зайнятих громадян.

За даними центру зайнятості, кількість неформально зайнятих громадян у віці 15−70 років у 2020 році становила 3, 2 млн осіб.

 

Серед видів економічної діяльності найбільш поширеною «тіньова зайнятість» була:

- у сільському, лісовому та рибному господарствах — 44%;

- будівництві – 17%;

- оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів — 16%.

 

В Луганській області встановлено багато випадків неподання звіту за найманих працівників, що може свідчити про ухилення від офіційного їх працевлаштування, і як наслідок, недоотримані кошти від сплати єдиного соціального внеску.

Зважаючи на трудомісткість сільськогосподарських робіт у весняно-осінній сезон, деякі фермери (особливо з віддалених населених пунктів) для виконання сезонних робіт наймають, як то кажуть «з вулиці», робочу силу та за умовами усної домовленості використовують її працю в обхід законодавства.

Користуючись тим, що зараз у нашій державі важко знайти роботу, працедавці змушують робітників працювати за «сірими», вигідними лише їм схемами, добре розуміючи, що у людей немає іншої альтернативи. Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до бюджету державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників. 

Закликаємо покінчити з прихованими формами трудових відносин та дотримуватися вимог діючого законодавства з метою уникнення в майбутньому неприємних ситуацій з контролюючими та правоохоронними органами!

 

За матеріалами Державного центру зайнятості та ГУ ПФУ в Луганській області.