Прес-центр13 грудня 2018, 08:12

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує про визначення розрахункового періоду для обчислення допомоги,страхового стажу та його впливу на розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності

Відповідно до пункту 25 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 №1266, розрахунковим періодом для обчислення допомоги з тимчасової непрацездатності є дванадцять місяців, що передують місяцю настання страхового випадку.

Уразі, якщо перед настанням страхового випадку працівник не відпрацював повний рік, розрахунок здійснюється за фактично відпрацьовані місяці за останнім місцем роботи. Слід зауважити, що враховують місяці з першого до першого числа. Тобто, якщо працівника було прийнято на роботу з першого робочого дня, але не з першого календарного числа місяця, то такий місяць не входить до розрахункового періоду.

Якщо перед хворобою застрахована особа не відпрацювала жодного календарного місяця, розрахунок здійснюється за фактично відпрацьовані календарні дні перед настанням страхового випадку. Із розрахунку виключаються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, а саме періоди:

  • тимчасової непрацездатності;
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустки без збереження заробітної плати;
  • відпустки по догляду за дитиною до трьох років та до шести років (за медичним висновком).

Зверніть увагу, що місяці, в яких працівник із поважних причин не відпрацював жодного дня, виключаються з розрахункового періоду.

Якщо непрацездатність настала в перший день роботи або працівник із поважних причин не мав заробітку перед настанням страхового випадку, допомога обчислюється,виходячи з тарифної ставки (посадового окладу), встановленої на момент настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, допомога обчислюється,виходячи з розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на день настання страхового випадку.

Розмір середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

До 28 лютого 2001 року (до набрання чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» №2240 (далі – Закон №2240) до страхового стажу зараховується загальний трудовий стаж, обчислений відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.1998 №1658. Облік страхового стажу ведеться згідно із записами у трудовій книжці.

Після набрання чинності Закону №2240 і до 31.12.2010 року включно зарахування періодів роботи до страхового стажу застрахованої особи було пов’язано зі сплатою страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у порядку та розмірах, установлених законодавством.

Зарахування періодів роботи застрахованої особи до страхового стажу,починаючи з 01 січня 2011 року,пов’язано з розміром сплаченого страхового внеску. Місяць зараховується до страхового стажу, якщо роботодавцем або застрахованою особою за цей місяць сплачені внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо внески сплачені в меншому обсязі, то кількість днів, що зараховуються до страхового стажу, розраховується пропорційно сплаченій сумі.

Слід зазначити, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105 (далі – Закон №1105) допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірах:

  • 50% середнього заробітку, якщо страховий стаж менше трьох років;
  • 60% – при страховому стажі від трьох до п’яти років;
  • 70% – якщо стаж складає від п’яти до восьми років;
  • 100% – для осіб, чий страховий стаж перевищує вісім років, застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань,відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Тривалий загальний страховий стаж не завжди є гарантією отримання допомоги в розмірі 100% середнього заробітку. Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 19 Закону № 1105, якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку працівник має страховий стаж менше шести місяців, допомога по тимчасовій непрацездатності нараховується,виходячи з нарахованої заробітної плати, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

01 жовтня 2018 року набув чинності Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 12, відповідно до якого у страхувальниказ’явиласядодатковаможливістьнадсилатизаяву-розрахунок для надання матеріального забезпечення застрахованим особам та окремих виплат потерпілим на виробництві, а також повідомлення про виплату коштів застрахованим особам із застосуванням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП). Для подання заяви-розрахунку та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам із застосуванням ЕЦП страхувальник повинен укласти договір про подання електронних документів.

Для укладання договору страхувальнику необхідно звернутись до відділення управління за місцезнаходженням страхувальника.

За більш детальною інформацією прохання звертатися до Старобільського відділення управління за адресою: м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 2-45-80.