Прес-центр1 квітня 2024, 10:04

Старобільщина долучилася до Всеукраїнського форуму

Всеукраїнський форум «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» – це платформа для напрацювання спільних системних дій держави, громадськості, бізнесу та міжнародних партнерів задля повноцінного культурного та інформаційного відновлення деокупованих територій. На заході зібрались представники культурних та інформаційних підрозрозділів з 10 областей, представники органів влади, установ культури, провідних медіа, а також міжнародні партнери та громадськість. Таке залучення аудиторії ефективне для напрацювання стратегії щодо повернення деокупованих територій в український культурний контекст.

Зі словами привітання до присутніх звернувся т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики - Ростислав Карандєєв. Він розповів, що з 2022 року на тимчасово окупованих територіях залишаються більше 2000 закладів культури. Уже відомо про пошкодження приблизно 2000 закладів культурної інфраструктури.

Ростислав Карандєєв наголосив: "Я пишаюся тими закладами, яким вдалося релокуватися та відновити свою діяльність. Це Маріупольський театр, Луганська філармонія, Донецька консерваторія та багато інших».

МКІП постійно працює над створенням кадрового резерву для деокупованих територій. Ці люди мають повернути український культурний контекст на деокуповані території, ця задача буде непростою, має бути напрацьована послідовність дій та база для цих заходів. Україна готова ділитись унікальним досвідом трансформування культурних процесів під час війни, ці процеси вже відбуваються, культура виходить на абсолютно новий рівень української ідентичності.

"Враховуючи інформаційну ізоляцію, цілеспрямоване знищення україномовних книжок, класів української мови та літератури у школах, спалення бібліотечних фондів та роботу пропагандиської машини "руського міра", нас чекає важка робота, направлена на відновлення, розбудову, подолання наслідків пропаганди та культурного "здичавінння". Українська культура поверне собі кожен куточок, який їй належить. Ми готові до викликів", - зазначають представники культурної сфери Старобільщини.