Прес-центр23 лютого 2018, 11:02

Про статус осіб, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни, та осіб, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

   24 лютого 2018 року набирають чинності зміни внесені  Законом України від 14.11.2017 року № 2203-VIII “Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

   Зазначеним законом передбачено, що до осіб, які належать до осіб з інвалідністю внаслідок війни, зокрема, належать особи, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних: у районах бойових дій у період Другої світової війни та від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння у повоєнний період; від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції до 1 грудня 2014 року, а з 1 грудня 2014 року – на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції; під час виконання робіт, пов’язаних з розмінуванням боєприпасів, незалежно від часу їх виконання.

   Дія зазначених змін не поширюється на осіб, засуджений за злочини проти основ національної безпеки України та злочини проти громадської безпеки.

   Зв’язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я, отриманим зазначеними особами встановлюється за висновком медико-соціальної експертизи в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

   Інформацію про перелік документів, необхідних для надання до Військово-лікарської комісії при встановленні причинного зв’язку, можливо отримати в управлінні соціального захисту населення Старобільської райдержадміністрації.

   Зазначеним законом внесено зміни і до встановлення статусу особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Сім’ї загиблих (померлих)  осіб, які померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції у період її проведення, матимуть право на встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність зазначеного закону (раніше мали право на встановлення зазначеного статусу лише сім’ї осіб, які отримали поранення, контузії чи каліцтва).

   Таким чином запрошуємо до управління соціального захисту населення Старобільської райдержадміністрації громадян, яким було відмовлено у встановленні статусу особи, на яку поширюється чинність зазначеного Закону, з необхідними документами для подальшого встановлення статусу сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни та видачі відповідного посвідчення.

   За більш детальною інформацією звертатись за адресою: вул. Центральна, 36, м. Старобільськ, 1 поверх, 1 каб.,  тел. 2-27-46.