Прес-центр25 квітня 2017, 16:04

Патронатні сім’ї - альтернатива інтернатам та притулкам для дітей

    Про те, що притулки та інтернати — не найкраще місце для виховання дітей, говорять давно. Та поки що, крім прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, альтернатив у дитини, яка опинилася без батьківської опіки не було. Проте в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина. Нове воно лише для нас — цю практику давно використовують у багатьох країнах Європи та в США як свого роду підготовку дитини перед тим, як її візьмуть у прийомну сім’ю чи всиновлять.

    Патронатна родина — це тимчасове влаштування дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Вона потрапляє не у інтернат або притулок, де таких знедолених багато, а в родину тимчасово — на три місяці. Поки дитина там у теплі й безпеці, соціальні працівники будуть працювати з її рідною родиною. Коли сім’я вийшла з проблемної ситуації, тоді дитина повертається у родину. Якщо не вдається дійти позитивного результату, то далі йдеться про влаштування у прийомні родини, усиновлення.

    Основними завдання патронатних вихователів - це забезпечити догляд, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї; соціально-педагогічна підтримка дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах; забезпечення належних умов для проживання, харчування, навчання, фізичного та духовного розвитку; сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини; підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

    Хто може стати кандидатом у патронатні батьки?

    Кандидатом у патронатні батьки можуть бути родини, які живуть у шлюбі, мають спільних дітей не молодше підліткового віку. Така умова, адже маленька дитина не зрозуміє, чому увага мами переключилась з неї на іншу, чужу дитину. Вік патронатних батьків для мам — від 35 до 60 років, для татів — від 35 до 65 років.

    Бажано, щоб хоч один із батьків мав педагогічну освіту. От, щодо житлової площі обмежень не має. Родина може мешкати навіть в орендованій квартирі. Це повинні бути батьки, які готові у будь-який момент прийняти дитину, допомогти і відпустити її.

     Діяльність патронатного вихователя – це опіка над дитиною, є оплачуваною, відповідно до чого нараховуватиметься стаж та буде виплачуватись заробітна плата.

    Звертаємось до усіх небайдужих громадян, які відкриті до того, щоб зберегти право дитини бути влаштованими у родину та отримати родинне тепло, турботливих і люблячих батьків.

    Органи місцевого самоврядування просимо звернути увагу на те, що це позитивно для громади, особливо зараз, коли йдеться про децентралізацію.

    Для отримання більш детальної інформації просимо звернутись до служби у справах дітей Старобільської райдержадміністрації за адресою: місто Старобільськ, вулиця Центральна, будинок 35, кабінет 43.