Прес-центр29 вересня 2020, 08:09

Оплата листка непрацездатності на час ізоляції від COVID-19

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області з метою попередження ризиків виникнення та поширення пандемії надає роз’яснення, що кожна застрахована особа в разі контакту з хворим на коронавірусну хворобу має право отримати листок непрацездатності для ізоляції від  COVID-19 (наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 27.04.2020 № 963).

Такий листок непрацездатності видається на термін, який не перевищує 14 календарних днів.

Крім того, варто зазначити, що важливими умовами для отримання допомоги є висновок лікаря про необхідність самоізоляції та перебування під медичним наглядом.

Не набуває права на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із самоізоляцією працівник, який самостійно вирішив самоізолюватися вдома та перебуває без нагляду лікаря.

Заяви-розрахунки, що надаються страхувальниками до відділення управління, повинні містити відомості про такий листок непрацездатності із зазначенням причини непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Розмір допомоги за час ізоляції не залежить від тривалості страхового стажу працівника та  складає 50 % середньої заробітної плати, а для медичних працівників – 100 відсотків.

Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги в разі ізоляції від коронавірусної хвороби, починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Так, станом на 01.09.2020 Старобільським відділенням управління прийнято 13 та профінансовано 8 листків непрацездатності, які були видані застрахованим особам у випадку самоізоляції, з них 4 – листки непрацездатності медичних працівників.