Прес-центр25 березня 2021, 15:03

Насильство в сім’ї!

Конституцією України гарантовано, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються  в Україні найвищою соціальною цінністю. 

Проблема насильства в сім’ї,  носить більше міжнародний характер та існує вже на протязі тривалого часу. Однак не минула дана проблема і Україну.

Насильство в сім'ї, згідно чинного законодавства, це будь-які умисні  дії  фізичного, психологічного чи економічного спрямування  одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Заходи щодо попередження насильства в сім'ї здійснюють уповноважені на те підрозділи органів внутрішніх справ, а саме служба  дільничних  інспекторів поліції та кримінальна поліція у справах дітей, та спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї.

         Крім того, за вчинення насильства в сім’ї або невиконання захисного припису, статтею 173-2 КУпАП, передбачена відповідальність, а саме громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративний арешт на строк до семи діб.

         Якщо особа повторно вчиняє правопорушення, передбачене ст. 173-2 КУпАП,  і яка протягом року була піддана адміністративному стягненню за насильство в сім’ї або невиконання захисного припису, настає відповідальність у вигляді громадських робіт на строк від сорока до шістдесяти годин або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

         Зазначені недоліки порушують права та інтереси осіб, відносно яких вчиняється насильство в сім’ї, оскільки правопорушники уникають встановленої законодавством відповідальності, що породжує неповагу до закону та почуття безкарності.

         Завчасне повідомлення про вчинене насильство в сім’ї може попередити його в майбутньому, при необхідності отримати послугу психологічного характеру та притягнення правопорушника до відповідальності, яка передбачена чинним законодавством

                                                         Міловський відділ Старобільської окружної прокуратури