Прес-центр21 березня 2024, 13:03

Культурна галузь потребує підтримки та змін

Фахівці відділу освіти охорони здоров'я культури та спорту Старобільської РДА долучилися до VII Міжнародного Форуму «Креативна Україна» - Rethinking  Culture!

Міжнародний форум «Креативна Україна» є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів з-понад 10-ти країн світу. Політики, креативні підприємці, міжнародні експерти у галузі культури й економіки, представники органів державної влади та громадянського суспільства залучаються до розробки оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні. Форум проходить з 2017 року. Упродовж дня на двох майданчиках виступали українські та міжнародні спікери: політики, експерти в сфері економіки, культури та креативних індустрій.

«Ми переосмислили значення культури. До неї не можна ставитися за залишковим принципом. Культура та креативні індустрії — важливий чинник формування економіки під час війни та визначальний у відстоюванні позицій України у світі. Культуру створюють люди і ми маємо зберегти їх у професії. Держава має сприяти народженню, розвитку та поширенню культурних процесів в суспільстві», — сказав під час відкриття форуму т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

На форумі говорили про приклади успішного внеску культури і креативних індустрій України в інформаційну війну; подальшу комунікаційну стратегію; наративи та стратегічні завдання культурної дипломатії на сучасному етапі. У експертному колі аналізували досягнення, зміни, актуальність форматів та меседжів, визначали їх цільову аудиторію; напрацьовували подальші кроки культурної і креативної спільноти на дипломатичному фронті та у інформаційному протистоянні.

«Такі заходи допомагають продемонструвати, як у горнилі війни переосмислюється і зароджується нова українська культура і креативні індустрії, ми почали глибоко усвідомлювати,  який внесок ці галузі роблять у боротьбу України проти агресії російської федерації. Сьогодні завдання культури протидіяти пропаганді, донести до українського суспільства глибинні сенси та зберегти наші культурні надбання» - зазначила провідний спеціаліст відділу освіти охорони здоров'я культури та спорту Старобільської РДА Любов Козиренко.

Дякуємо організаторам Міністерству культури та інформаційної політики та Українському центру культурних досліджень за запрошення на подію.