Прес-центр23 грудня 2022, 19:12

До уваги отримувачів різних видів соціальної допомоги

На інформаційні ресурси Старобільської райдержадміністрації та Управління соціального захисту населення надходить багато запитань щодо оформлення соціальної допомоги мешканцями Старобільського району, які виїхали до інших регіонів України  через збройну агресію російської федерації.

Українське законодавство з питання призначення та виплати різних видів соціальної допомоги доволі гнучке та дозволяє отримувати допомогу як за зареєстрованим місцем проживання та і за фактичним місцем проживанням.

Види допомоги, які можуть бути подовжені у зв’язку з переїздом до іншої місцевості викладені в Інструкції щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги, яка затверджена Наказом Мінсоцполітики 19.06.2006 №345.

Детальніше тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1098-06#n14

Дії отримувача допомоги, який переїхав на нове місце проживання:

  • Знайти орган соціального захисту сільської, селищної, міської  територіальної громади або центр надання адміністративних послуг.
  • Подати заяву з необхідними документами на отримання довідки внутрішньо переміщеної особи. Саме довідка ВПО є документом, який підтверджує Ваше фактичне місце проживання.
  • Подати заяву з необхідними документами на подовження виплати соціальної допомоги, яку було призначено за зареєстрованим місцем проживання, в заяві обов’язково вказати який саме вид допомоги Ви отримували.

Подані заява та документи територіальною громадою або ЦНАП будуть передані на опрацювання до структурного підрозділу соціального захисту населення районної державної адміністрації, який обслуговує територію Вашого місця перебування. Структурний підрозділ соціального захисту населення, до якого надійдуть заява та документи, для призначення або подовження виплати соціальної допомоги застосовує  механізм інформаційної взаємодії. 1нформаційна взаємодія передбачає електронну (безпаперову) технологію обробки даних Центрального сховища Міністерства соціальної політики України. Тобто ні паперова справа одержувача допомоги за місцем реєстрації, ні довідка про припинення допомоги за місцем реєстрації не потрібні.

Телефон для довідок +380993573845, електрона адреса для листування: holodnyakelena@ukr.net.