Прес-центр14 грудня 2023, 09:12

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Щорічно 14 грудня згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 року № 945/2006 в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
До виконання робіт, пов’язаних з усуненням самої аварії та її наслідків, були залучені понад 600 тисяч осіб з числа військовослужбовців, працівників органів внутрішніх справ, а також інших військових формувань, працівників державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості.
На жаль, з року в рік чисельність учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС зменшується. Завдяки самопожертві людей, які брали участь у ліквідації наслідків аварії, ціною їх власного життя і здоров’я, вдалося локалізувати аварію. Це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не лише Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого внаслідок аварії на Чорнобильської АЕС 4-го енергоблока.

Тисячі ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році побудували об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю.
Щира подяка та шана всім ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які не шкодуючи свого життя та здоров’я, захищали нашу країну від наслідків наймасштабнішої техногенної катастрофи у світі.
Ми не маємо права забути цей героїчний подвиг!