Прес-центр14 липня 2021, 11:07

Змінено порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю

У зв’язку з прийнятими змінами, Фонд соціального захисту інвалідів буде самостійно опрацьовувати заяви та документи для забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, укладати договори, оплачувати виготовлення  ТЗР та контролювати усі процеси, які пов’язані з безоплатним забезпеченням осіб з інвалідністю технічними засобами.

Для детального ознайомлення з модельним рядом технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечує держава, на сайті Міністерства соціальної політики України в підрозділі “Особам з інвалідністю” у рубриці “Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації” є посилання на Електронний каталог-класифікатор технічних засобів реабілітації згідно з ДСТУ 7202:2019 http://wheelchairs.protez.eu/Wheelchairs/CatalogTZR/Content (ISO 9999:2016, NEQ) та Перелік підприємств, що відповідають кваліфікаційним вимогам на виготовлення, постачання, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації https://www.msp.gov.ua/files/inv/tzr/p060721.docx

 

Підприємства – виробники самостійно будуть надсилати паперові каталоги, як рекламу своєї продукції до громад.

Основні зміни, які стосуються органів місцевого самоврядування:
 

Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплати компенсації особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їх законні представники можуть звернутись з відповідним пакетом документів:

 

- до органу з питань соціального захисту населення виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах рад;

- до центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП);

- через електронний кабінет особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю;

- через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

 

Через електронний кабінет особи та Єдиний державний вебпортал електронних послуг заява подається із застосуванням електронного підпису.

Органи соціального захисту населення (ЦНАП):

- сканують подані документи та завантажують їх до електронної особової справи;

- передають заяви разом з документами в паперовій формі до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів.

- ознайомлюють та надають заявникові інформаційні матеріали щодо:

1. переліку підприємств із зазначенням їх контактних даних, до яких такі особи можуть звернутися з питань забезпечення засобами реабілітації;

2. каталогу засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб;

3. механізму забезпечення засобами реабілітації та отримання компенсації;

- надають інформацію щодо електронного кабінету особи, його функціоналу та офіційного вебсайту Мінсоцполітики;

- надають інформацію щодо сумісності технічних та інших засобів реабілітації;

 

Днем звернення за ТЗР або виплатою компенсації вважається дата подання заяви до органу соціального захисту населення (ЦНАП) або через електронний кабінет особи, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг разом з документами.

Довідково: Зміни внесені до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021р.  № 362 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 321».