Прес-центр23 квітня 2021, 09:04

Як створити прийомну сім’ю

Пріоритетними формами влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є сімейні форми, одна з яких – прийомна сім’я. Станом на сьогодні, у Старобільському районі успішно функціонують 22 прийомних сім’ї, в яких виховується 44 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

 

Що таке прийомна сім’я?

 

Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вимоги до прийомних батьків Відповідно до Положення про прийомну сім’ю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №565 від 26.04.2002, прийомними батьками можуть бути працездатні особи, які перебувають у шлюбі (крім випадків, передбачених п. 14 Положення) або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі.

 

У разі створення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов. Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена Вашої сім’ї, обчислений за останні шість календарних місяців, не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму, встановленого законодавством. Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками та мають для цього можливості, мають пройти навчання, організоване Луганським обласним центром соціальних служб із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини за спеціальною програмою. Особи, які створять прийомну сім’ю, отримують статус прийомних батьків, а діти – прийомних дітей. Прийомні батьки стануть законними представниками прийомних дітей і будуть діяти в інтересах прийомних дітей без спеціальних на те повноважень.

 

Якщо ваше серце відкрите для добрих справ, до створення родинного тепла дітям, які цього потребують, вас чекають у Службі у справах дітей Старобільської районної державної адміністрації за адресою: м.Старобільськ, вул. Центральна, буд. 35.