Прес-центр26 липня 2021, 14:07

Як розпочати роботу в читальному залі архіву?

Архів – справді невичерпна скарбниця людства, в якій можна знайти відповіді на найскладніші питання сьогодення. Архівна спадщина, документи, з яких  вона складається, - це потужна база для  обдумування нинішнього стану справ і для створення планів на майбутнє.

 

В Архівному відділі Старобільської районної державної адміністрації зберігаються розпорядчі та господарські  документи   підприємств, установ та організацій Старобільського району з 1943 року по 2020 рік. Загальна їх кількість становить 70698 справ (цифра вказана з урахуванням приєднаних територій).

Без перебільшення можна сказати, що минулий  день – це вже і є історія. Події минулого зберігаються здебільшого у документах, які надходять до Архівного відділу. Нерідко невеличкий папірець має величезну вагу, або від нього залежать людські долі.

 

До них можна віднести документи, які стосуються періоду окупації Старобільського району з липня 1942 року по січень 1943 року. Важливим є фонд Виконкому Старобільської районної ради (Р-1 (літера Р – радянський період)), який містить у собі  інформацію  і є матеріалом для вивчення  соціального стану та економіки окупованої Старобільщини. Це справи: «Акти  організацій, установ, підприємств, колгоспів і радгоспів  про нанесені збитки  в період окупації Старобільського району», «Акти про закатованих та розстріляних громадянах Старобільського району  в період тимчасової окупації», «Акти про звірства  фашистських окупантів над мирними мешканцями та військовополоненими з 12 липня 1942 року по 23 січня  1943 року», «Списки громадян примусово відправлених до Німеччини», «Списки евакуйованих  громадян Старобільського району», «Інформація про  чисельність  населення по сільським рада у 1943 році» .

Окремою   сторінкою історії є  документи фонду (Р- 2) Старобільського народного суду, а саме кримінальні та цивільні справи, які також  зберігаються в архіві. Суворість воєнного та після воєнного часу відображаються у  справах за 1943-1953 роки. Строки покарання для громадян  в  цивільних справах шокують.

Про діяльність окремих сільськогосподарських і промислових підприємств краю зберігаються документи в таких фондах як: Старобільська виробнича артіль інвалідів «Імені 21 річниці Жовтня», Колгосп «Культурний хлібороб», колгосп «Вільне життя», «Старобільська інспекція по визначенню врожаю» тощо.    

Отже, за допомогою цих архівних документів можна зробити аналіз економічного становища, життєвого рівня населення та простежити демографічні зміни в районі. Їх використання є підґрунтям, без якого не можливе наукове дослідження з даної теми. Взагалі ці документи важливі не лише для вивчення історії Старобільського району в роки окупації, а й Луганщини в цілому.

 

То що ж необхідно, аби розпочати роботу в читальному залі архіву? 

Ви визначились з темою, яка вас цікавить, проконсультувались з фахівцями -  архів наступний логічний етап Вашого дослідження. В такому випадку готуємось до його відвідин. Державні архівні установи залишаються режимними об’єктами. Тому, щоб пройти на територію архіву Вам обов’язково слід мати документ, який засвідчить Вашу особу, отож найкраще при собі мати паспорт. Якщо Ви співробітник якоїсь установи, теж бажано мати листа на ім’я начальника Архівного відділу, у якому зазначатиметься мета вашого архівного пошуку. Цей документ не є обов’язковим, адже Ви можете працювати в архіві як приватна особа.

Якщо Ви в вперше працюєте в архіві, тоді Вам доведеться написати заяву для дозволу роботи з документами, а також ознайомитись і підписати запропоновані інструктажі та анкети. Після цього можете замовляти справи, які Вас цікавлять. Працівники Архівного відділу нададуть бланк, де слід вказати інформацію, яка Вас зацікавила.