Прес-центр9 червня 2021, 13:06

Як отримати субсидію у разі наявності осіб, не проживаючих за адресою домогосподарства

Управління соціального захисту населення Старобільської РДА в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії «Житлові субсидії – новий сезон отримання – зміни умов призначення» опрацьовує запитання, які надходять від громадян та надає роз’яснення на найпоширеніші  питання.

 

1. Якщо у складі домогосподарства є особи, які не проживають за адресою домогосподарства, чи може бути призначено житлову субсидію на фактично проживаючих зареєстрованих осіб і що для цього потрібно зробити?

 

Так можливо,

По–перше, необхідно подати нову Заяву https://cutt.ly/MnTQgca та Декларацію https://cutt.ly/LnTQjpc за місцем проживання, звернувшись до уповноваженої особи з питань соціального захисту територіальної громади, старостату або ЦНАПу.

По-друге,  в Декларації на призначення житлової субсидії в розділі І табличка під пунктом 3 вноситься інформації про всіх зареєстрованих за адресою домогосподарства, далі в примітки необхідно вказати проживання (не проживання) особи, відомості про перебування(не перебування) закордоном. При цьому повинні бути заповненні усі персональні дані, які вимагає Декларація. У розділ ІІ необхідно внести інформацію про членів сім’ї (якщо чоловік або дружина прописані за різними адресами), осіб із складу домогосподарства, місце реєстрації яких відмінне від адреси домогосподарства, і також в примітки вказати інформацію про проживання (не проживання) особи, відомості про перебування(не перебування) закордоном.

По-третє, до Заяви та Декларації надати підтверджуючий документ факту не проживання особи за адресою домогосподарства.

 

Це може бути:

- довідки, що підтверджують місце перебування особи на території іншої адміністративно-територіальної одиниці у зв’язку з роботою (довідка з місця роботи), навчанням, довготривалим відрядженням (довідка з місця роботи), відбуванням покарання, у тому числі легалізовані в Україні документи про набуття страхового стажу в іншій країні;

- довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні;

- акти обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства селищної, сільської або міської ради;

- договори оренди житла в іншому місці тощо.

 

В територіальних громадах акти обстеження матеріально-побутових умов сім’ї складаються уповноваженими особами виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Повноваження працівників визначаються посадовими інструкціями або іншими документами. Місцеве самоврядування в цьому питанні надзвичайно гнучке: все залежить від повноважень, які сільський, селищний, міський голова передав на здійснення іншим посадовим особам (наприклад, своїм заступникам, керівникам самостійних структурних підрозділів тощо). Особу на складання актів обстеження матеріально-побутових умов сімей уповноважує сільський, селищний, міський голова або інша особа, визначена головою.

 

При цьому, слід зазначити, що не може бути виключено із складу домогосподарства члена сім’ї. До членів сім’ї належать чоловік, дружина, їхні неповнолітні діти. Тобто не можна виключити, чоловіка, дружину, які у зв’язку з роботою, перебувають на іншій території або за кордоном.   Або, наприклад, не може бути врахована до складу домогосподарства одного з батьків для нарахування субсидії неповнолітня дитина, яка не зареєстрована за адресою домогосподарства, і батьки якої розлучені або не перебували у шлюбі та зареєстровані за різними адресами. Така дитина враховується до складу домогосподарства за місцем реєстрації.

 

Якщо документ, підтверджуючий факт не проживання за адресою не буде надано, управління не зможе прийняти позитивне рішення про призначення субсидії. В такому випадку рекомендуємо змінити склад домогосподарства, тобто склад прописаних. На це відповідно до статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадяни,  зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. 

 

Питання про умови призначення житлових субсидій можна задавати уповноваженим особам територіальних громад за місцем проживання або пишіть на сторінку Управління соціального захисту населення Старобільської райдержадміністрації у мережі Фейсбук