Прес-центр1 грудня 2023, 11:12

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ

 ЯК УКРАЇНЦІ ПРОТИДІЮТЬ ВІЛ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Україні — це про те, як українці протидіють ВІЛ не завдяки, а всупереч. Всупереч війні, яку розв’язала проти України російська федерація.

В українських реаліях сьогодні під загрозою переривання лікування ВІЛ залишаються тисячі людей, які живуть із цим діагнозом. Лікарі можуть мати труднощі із тим, щоб надавати медичну допомогу під час повітряних тривог та/або обстрілів, пацієнти змінюють місце проживання і втрачають зв’язок зі своїм лікарем, логістичні перепони ускладнюють доставку препаратів у різні куточки України, а через бойові дії та тимчасову окупацію деякі міста та села взагалі відрізані від загальної медичної системи.

Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася.

Такі захворювання як ВІЛ-інфекція потребують постійного контролю, включення та забезпечення медичними препаратами. Успішність лікування ВІЛ у конкретного пацієнта напряму залежить від регулярності прийому антиретровірусної терапії. Протидія ВІЛ на регіональному та національному рівні напряму залежить від виявлення випадків, профілактики інфікування та власне й лікування.

Та кожен із нас може зробити свій внесок у боротьбу з ВІЛ — попри війну.

Пройдіть тестування на ВІЛ!

Пройти тестування на ВІЛ можна у:

свого сімейного лікаря;

найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;

у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;

неурядових організаціях;

замовивши оральний тест на ВІЛ та пройти за його допомогою  самотестування за посиланнями:

https://prozdorovia.in.ua/

https://oraltest.org.ua/

Профілактуйте ВІЛ. Є способи захиститися від ВІЛ,  лиш необхідно обрати той, який підходить саме для вас. Краще запобігти захворюванню, аніж лікувати його!

Якщо ви живете з ВІЛ, не забувайте про щоденний прийом антиретровірусної терапії. Це не лише допоможе вам почуватися краще та жити більш повноцінним  життям, а й захистить від інфікування вашого партнера або партнерку. Адже у разі досягнення невизначування рівня вірусного навантаження, ВІЛ не передається статевим шляхом.

Антиретровірусна терапія в Україні безоплатна. Її можна отримати в СНІД-Центрі після консультації з лікарем.

Дізнатися більше:  https://arv.phc.org.ua/