Прес-центр5 вересня 2023, 15:09

Візьміть дитину у родину!

Служба у справах дітей Старобільської райдержадміністрації, інформує, що з метою поліпшення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, громадянам нашої країни надається право взяти
дитину у родину на спільне виховання та проживання – усиновити дитину, взяти дитину під свою опіку/піклування, створити прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю.

Нагадаємо, про сімейні форми виховання:  

Усиновлення – є найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дітей, тобто прийняття у сім’ю на правах рідних. 

Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які залишилися без батьківського піклування, і перебувають в родинних зв’язках з потенційним опікуном чи піклувальником. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років, піклування – над неповнолітніми від 14 до 18 років.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 чоловік.

 Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. «В нашій країні багато дітей, які мріють про маму і тата...

Саме Ваша сім’я може стати для дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, осередком любові і тепла, якого вона прагне. Усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом, мають бажання прийняти у свою родину дитину, звертайтесь до Служби у справах дітей за місцем проживання», - підсумували працівники Служби».