Прес-центр16 вересня 2021, 13:09

Відбулося засідання районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

15 вересня 2021 року під голуванням заступника голови райдержадміністрації Світлани Загоровської, за участі голови райдержадміністрації Віталія Кононова та голови районної ради Романа Решетняка, керівників медичних закладів району, генерального директора КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» Романа Нужного, представників громадських організацій в приміщенні райдержадміністрації відбулося засідання районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Згідно порядку денного були розглянуті наступні питання:

- Про стан епідемічної  ситуації з захворюваності на туберкульоз та роботу медичних закладів з протидії поширення  хвороби на території Старобільського району;

- Про роботу медичних закладів з протидії поширення туберкульозу в умовах реформування медичної галузі;

- Про затвердження Плану роботи Ради на 4 квартал 2021 року.

 

Вітаючи присутніх Віталій Кононов зауважив на актуальності створення і функціонування Ради в умовах певних обмежень роботи медичних закладів  викликаних пандемією COVID-19 та впровадженням зміни підходів до фінансування та роботи протитуберкульозної служби в країні з широким впровадженням амбулаторного лікування на первинному рівні. Бажаючи плідної роботи Раді очільник райдержадміністрації висловив сподівання що спільними зусиллями ми зможемо консолідовано та ефективно проводити в районі роботу з боротьби  поширення туберкульозу.

У 2021 році за програмою медичних гарантій за пакетом медичних послуг «Діагностика та лікування дорослих та дітей із туберкульозом в амбулаторних і стаціонарних умовах» Національна служба здоров’я України укладає договори  лише з одним  регіональним закладом  охорони здоров’я на кожну область.

З квітня 2021 року було введено новий пакет медичних послуг на рівні первинної медичної допомоги «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні» тобто амбулаторне лікування хворих на туберкульоз мають здійснювати центри первинної медичної допомоги.
На сьогодні в районі договір з НСЗУ на надання медичної допомоги хворим на туберкульоз на первинному рівні уклало лише КНП «Біловодський центр ПМСД». Решта медичних закладів надає медичну допомогу хворим на туберкульоз в межах інших пакетів медичних послуг.

Під час засідання ради були обговорені нагальні проблеми, що виникають у роботі медичних закладів в питанні протидії поширенні туберкульозу та лікуванні хворих на цю недугу. Роман Нужний генеральний директор КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» надавав детальні роз’яснення, щодо організації відповідної роботи в медичних закладах первинної ланки, за нових умов. За результатами жвавих і конструктивних обговорень членами Ради було вирішено рекомендувати медичним закладам первинної ланки:

- посилити роботу з активного виявлення пацієнтів із захворюванням на туберкульоз, за допомогою скринінгового опитування, рентгенологічного обстеження груп ризику захворювання на туберкульоз та обстеження за допомогою систем GeneExpert. В роботі неухильно дотримуватись вимог наказу МОЗ України № 327 від 15.05.2014 року «Про виявлення осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу», наказу МОЗ України від 17.05.2008 року №254 «Про затвердження Інструкції про періодичність рентгенівських обстежень органів грудної порожнини певних категорій населення України»;

- провести підготовчу роботу, щодо укладання договорів з Національною службою здоров’я на надання пакету послуг за програмою медичних гарантій  «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

  Окрім того, з урахування оптимізації роботи фтизіатричної служби в КНП «Старобільска багатопрофільна лікарня» було вирішено рекомендувати Старобільській райдержадміністрації направити до Луганської обласної державної адміністрації  клопотання про введення в структури КНП «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» посади районного фтизіатра, з робочим місцем  у місті Старобільськ, що буде надавати високоінтегровану медичну допомогу хворим на туберкульоз та ВІЛ/СНІД, які мешкають на території Старобілького району.

 Питання захворюваності дитячого населення Старобільського району на туберкульоз та профілактичну роботу медичних закладів заплановано на розгляд  наступного засідання.