Прес-центр17 червня 2021, 09:06

Відбулась зустріч щодо впровадження Проєкту «Східна Україна: воз’єднання, відновлення та відродження (Проєкт 3В) в Старобільському районі

16 червня 2021 року відбулась зустріч з представниками Сектору у Луганській області Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Департаменту АПР Луганської ОДА, Старобільської райдержадміністрації, територіальних громад Старобільського району, начальників відділів взаємодії з територіальними громадами Старобільського району, керівниками сільськогосподарських підприємств Старобільського району. Зустріч відбулась у режимі відеоконференції.

На порядок дений було винесено питання впровадження Проекту «Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження (Проєкт 3В)», Компоненту 2: ВІДНОВЛЕННЯ: Інвестиції у сільське господарство з метою сприяння відновленню і модернізації сектору, а саме: створення агрологістичного ХАБу на території Старобільського району.

 

Як зазначив Сергій Хлякін, директор Департаменту АПР Луганської ОДА, ХАБ буде корисним для Старобільська і прилеглих районів, оскільки він демонструватиме покращену спроможність Уряду впроваджувати пріоритетну програму розвитку місцевої економіки. ХАБ принесе користь місцевим малим і середнім підприємствам з виробництва зернових та олійних культур, очікується, що ці виробники стануть користувачами або операторами ХАБу на умовах державно-приватного партнерства. ХАБ буде розташований неподалік від запропонованої залізничної колії та отримає безпосередню вигоду від відновлення доріг, яке передбачається у межах проєкту, оскільки це забезпечить краще сполучення за допомогою автомобільних доріг.

Впровадження даного Проєкту матиме позитивний соціальний ефект для місцевого населення. Очікується, що інвестиції сприятимуть покращенню ситуації з працевлаштуванням та доступності короткострокової або сезонної роботи в процесі відновлення та зміцнення виробничо-збутових ланцюгів. Головною задачею є створення сприятливих умов для пожвавлення виробничих, інформаційних, фінансових зв’язків між фермерами, переробниками сільськогосподарської продукції, виробниками товарів і послуг, оптовими та роздрібними посередниками, іншими зацікавленими організаціями та установами. Крім того реалізація Проєкту дозволить залучити в агросектор регіону значну кількість місцевого населення  з переважно сільської місцевості. Також він зауважив, що для реалізації проєкту розбудови такого бізнес-об’єднання необхідне чітке розуміння, скільки до нього входить учасників, скільки разом вони створюють робочих місць та який загальний обсяг продукції чи послуг вони продукують

 

Протягом заходу заслуховувались представники територіальних громад, керівники сільськогосподарських підприємств, які визначали та надавали свої пропозиції щодо напрямів та переліку сервісів ХАБу (будівництво елеватора, забійного цеху, ферми, тепличного господарства для вирощування овочів, ягід, равликів, бжолярство та інші).

Були визначені першочергові кроки та надані доручення голови РДА до територіальних громад для проведення роз’яснювальної роботи із можливими потенційними використовувачами майбутнього ХАБу (с/г підприємствами, фермерами, особистими селянськими господарствами, одноосібниками, бджолярами та іншими) та надання пропозицій щодо напрямів та переліку секторів виробництва та послуг майбутнього агрокластера для узагальнення відділом соціально-економічного розвитку Старобільської райдержадміністрації.