Прес-центр16 липня 2021, 13:07

Великовантажівки на дорогах району

15 липня 2021 року відбулась нарада під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Череватого з питання пересування автошляхами Старобільського району великовантажних транспортних засобів. В нараді прийняли участь голова Старобільської міської рада Яна Літвінова, керівники структурних підрозділів та посадові особи райдержадміністрації, представники ТОВ «Нібулон», Укртрансбезпеки, правоохоронних органів, громадськості та преси.

З настанням жнив дорогами міста Старобільськ та району почали інтенсивно пересуватись великовантажні зерновози. В умовах екстремально високих температур повітря та вагового перевищення вантажу дороги (в тому числі щойно відремонтовані) зазнають значних пошкоджень.

На виконання вимог Закону України «Про автомобільні дороги», Закону України «Про дорожній рух» та у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007 р. № 879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування» правоохоронні органи Старобільського району виконують роботу з обмеження руху вантажного транспорту, загальна вага якого становить понад 24 тонни з фактичним навантаженням на будь-яку вісь 7 тонн, якщо температура повітря сягає вище + 28˚С.

До того ж, так як Старобільський елеватор знаходиться практично у центрі міста, великовантажівки паркуються поруч із житловими будинками, подекуди практично на подвір’ї домогосподарств. Мешканці навколишніх будинків зазнають психологічної та навіть фізичної шкоди здоров’ю.

За результатами обговорення учасники наради дійшли висновків щодо необхідності прийняття заходів реагування  в рамках законодавства до перевізників, які систематично порушують вимоги до вагових характеристик вантажів, що перевозять, чим сприяють швидкому руйнуванню дорожнього покриття.

ТОВ «Старобільський елеватор» з метою негайного часткового вирішення ситуації буде розміщати частину транспортних засобів на території підприємства. Для кардинального довгострокового вирішення питання підприємство розглядає можливість впровадження електронної черги на розвантаження/завантаження транспортних засобів сільсьгосппродукцією на технологічному обладнанні ТОВ «Старобільський елеватор» та разом із Старобільською міською радою розглядають питання влаштування додаткового під’їзду транспорту до території підприємства.

Служба автомобільних доріг України у Луганській області повідомила про    влаштування додаткового укріплення асфальтового покриття в районі трикутного автомобільного відстійника в районі перетину доріг Т-13-02 та Н-26, питання буде вирішене власними зусиллями Служби за рахунок впровадження проекту капітального ремонту автомобільної дороги державного значення Н-26.

Вирішити питання також допоможе залучення інспекторів Укртрансбезпеки до роботи із встановлення порушення законодавства у сфері дорожнього руху та збереження автомобільних доріг загального користування на території Старобільського району з використанням пересувних тимчасових габаритно-вагових комплексів та встановлення стаціонарного габаритно-вагового комплексу для замірювання ваги транспортних засобів у русі.

Також доводимо до відома перевізників, що у денний час, коли температура повітря перевищує +28˚С великовантажні транспортні засоби на територію міста Старобільськ допускатись не будуть, також за результатами показників вагових механізмів елеватор приймати сільгосппродукцію у підприємств агропромислового комплексу, транспортні засоби яких порушують вимоги до вантажності, не буде.

За результатами наради були підготовлені та надані на виконання підприємствам, організаціям та установам Старобільського району протокольні рішення.