Прес-центр29 березня 2023, 00:03

Вакцинопрофілактика - дієвий інструменту створені вашого імунітету

Завдяки досягненням науки та медицини, високій ефективності антигенних матеріалів в цивілізованому світі вакцинація стала однією з головних складових громадського здоров’я. За даними Всесвітньою організації охорони здоров’я щороку щеплення рятують близько 3 мільйонів дитячих життів у всьому світі.
Водночас за підсумками 2021 року рівень охоплення щепленнями в Україні залишається нижчим за рекомендований ВОЗ. У воєнний час підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб, при цьому особливо вразливими до них стають діти і дорослі, які мають прогалини у графіку щеплень або не імунізовані взагалі. Така група населення має значно вищий ризик інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків захворювань.
Тому радимо подбати про себе і своїх дітей та захиститися від інфекційних хвороб, щойно ви перебуватимете у безпечному місці в Україні або за кордоном. Для цього зверніться до найближчої амбулаторії/лікарні.
Відповідно до Календаря профілактичних щеплень (додаємо до публікації), дитина має отримати вакцини від таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція. Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років.
Усі обов'язкові щеплення з Національного календаря фінансуються державою. [ℹ] Окрім обов'язкових щеплень з Національного календаря, існують ще рекомендовані МОЗ України щеплення, але вони не фінансуються з державного бюджету. До них відносяться:

  • ротавірусної інфекції ( вакцина Ротарикс)
  • вітряної віспи (вакцина Варілрикс)
  •  пневмококової інфекції (вакцини Превенар 13 та Синфлорикс)
  • гепатиту А (вакцина Хаврикс)
  • [менінгококової інфекції (вакцина Менактра та Німенрикс)
  •  грипу (Вакцини Ваксігрип, Ваксігрип Тетра, Джи Сі Флю)
  • папіломавірусної інфекції (Вакцина Церварикс та Гардасил)

Якщо якась із доз щеплення була пропущена, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу.
Якщо ви маєте порушення Календаря щеплень, вакцинація здійснюється з дотриманням мінімальних інтервалів (див. Наказ №595 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1159-11#top). Введення чергової дози вакцини/анатоксину з меншим, ніж мінімальний, інтервалом не зараховується. Під час вибору схеми вакцинації необхідно керуватися інструкцією виробника про застосування вакцини/анатоксину.
 Не відмовляйтеся від рутинних щеплень, якщо вам їх запропонують. Від цього залежить здоров’я, а іноді і життя.
 Як підтвердити статус щеплень, а також отримати дані про проведені щеплення дивіться за посиланням: https://numl.org/Nyr