Прес-центр22 березня 2021, 15:03

Вакцинація - це ефективний спосіб захистити себе від COVID-19

В Україні вакцинація відбувається поетапно і передбачає п’ять основних етапів.

На першому етапі будуть провакциновані медичні працівники та персонал закладів охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, мешканці інтернатів, будинків догляду за літніми людьми та персонал цих закладів, учасники Операції об'єднаних сил на Сході України. Вакцинацію будуть проводити мобільні бригади з імунізації COVID-19.

Під час другого етапу заплановано вакцинацію медичних працівників та персоналу, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим, включно з закладами інших міністерств і відомств. Також вакцину отримають літні люди від 80 років працівники соціальної сфери, зокрема соціальні працівники. На другому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації.

Під час третього етапу вакцинують людей із високим ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19: літніх людей віком від 65 до 79 років, учителів та інших працівників сфери освіти. Також заплановано вакцинацію тих, хто підтримує безпеку та життєдіяльність держави, наприклад, працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції України, військовослужбовців Збройних сил України тощо. На третьому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації.

На четвертому етапі буде провакциновано людей із підвищеним ризиком інфікування та розвитку коронавірусної хвороби COVID-19, зокрема, літні люди віком від 60 до 64 років, дорослі віком до 59 років, які мають супутні захворювання, працівники місць обмеження волі та/або слідчих ізоляторів та засуджені чи взяті під варту. Також на цьому етапі будуть вакциновані громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. Вакцинуватимуть через мережу первинної медичної допомоги та мобільними бригадами з імунізації.

П’ятий етап вакцинації передбачає вакцинацію решти дорослого населення України. У разі наявності достатньої кількості вакцини п’ятий етап може відбуватися водночас з попередніми етапами.

Щеплення є добровільними й безоплатними.

Якщо Ви бажаєте вакцинуватися, але не потрапляєте до категорії громадян, що вакцинуються першочергово Вас можуть записати до списку очікування в зручний спосіб: через портал «Дія», мобільний додаток «Дія» або зателефонувавши на гарячу лінію МОЗ за номером 0-800-60-20-19.