Прес-центр28 жовтня 2021, 13:10

Три опції Держреєстру, які тобі точно пригодяться

І. Зміна виборчої адреси

Якщо ви, наприклад, виїхали за кордон чи вирішили переїхати в інше місто — можете проголосувати за місцем фактичного проживання, а не за «пропискою». Цією опцією (а ще визначенням виборчої адреси) вже скористались більше 105 тисяч виборців.

Кілька важливих «але»:
— змінити свою виборчу адресу можна лише у міжвиборчий період
— і не частіше, ніж раз на рік.
Можна офлайн, можна онлайн.

ІІ. Тимчасова зміна місця голосування

Це коли виборча адреса залишається незмінною, але у день виборів вам потрібно бути в іншому місті (відрядження, туризм і т.д.) і ви самі обираєте зручну дільницю для голосування.
Можна офлайн, можна онлайн.

Кілька важливих «але»:
— тимчасово змінити місце голосування можна на загальнонаціональних парламентських, президентських виборах і всеукраїнських референдумах;
— це разова акція;
— скористатись опцією можна після оголошення виборчого процесу й не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування.
 

А якщо у мене немає зареєстрованого місця проживання?

ІІІ. Визначення виборчої адреси

В Україні живе більше 1 млн людей, які не мають реєстрації.
Віднедавна ви можете визначити свою виборчу адресу навіть без реєстрації. Алгоритм дій простий, і це теж можна зробити офлайн та онлайн.

Якщо Ви проживаєте і плануєте надалі жити в населеному пункті не за місцем своєї реєстрації або взагалі не маєте реєстрації, то можете звернутись до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців (при собі мати паспорт громадянина України) із заявою.

Мешканці Старобільського району можуть звертатися за адресою: м.Старобільськ, вул.Центральна, 35, 1-й поверх, каб. 3, 4. Телефон для довідок: 0975586084. 35, 1-й поверх, каб. 3, 4. Телефон для довідок: 0975586084.

 

За матеріалами Центральної виборчої комісії.