Прес-центр2 серпня 2024, 15:08

Старобільщина долучилася до засідання регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням очільника області Артема Лисогора

Виступи спікерів стосувалися процедури отримання переселенцями документів державного зразка замість втрачених, питань облаштування державного кордону, розмінування територій, розвитку міжнародного співробітництва.

«Взаємодія з Конгресом місцевих та регіональних влад дозволяє швидко вирішувати наші проблемні питання на державному рівні», – наголосив очільник Луганщини Артем Лисогор.

Голова Старобільської районної державної адміністрації Володимир Череватий говорив про допомогу релокованому бізнесу, навчання ВПО та розширенню їх можливостей на ринку праці, а також реалізаціїю житлових прав внутрішньо переміщених осіб. Він наголосив на тому, що це питання можна вирішити за підтримки держави та міжнародних партнерів. Очільник району поділився досвідом співпраці з міжнародними партнерами для підтримки ВПО та забезпечення житлом. Також поінформував про вже діючі програми, які реалізовано громадами Старобільського району та Старобільською районною державною адміністрацією. Поінформував також про освітні проєкти для ВПО та ветеранів, які реалізуються у гуманітарних хабах Старобільської РДА.

«Ми постійно спілкуємося з ВПО, ведемо прийом громадян. Сьогодні ми розуміємо, що питання житла є найболючишим, а співпраця з європейськими та американськими партнерами - це можливість вирішити дане питання швидше та ефективніше, а також створити для людей нормальні умови проживання», - зазначив очільник району.

Начальник Біловодської СВА, Віктор Кобернюк, розповів про співпрацю з Клеванською територіальною громадою та донорами з Німеччини щодо вирішення питання з житлом для ВПО. Реалізація проекту дозволить створити 4 окремі кімнати з кухнею та санвузлами і розмістити до 20 внутрішньо переміщених осіб.

Артем Лисогор у своєму зверненні також наголосив: «Ми наполягаємо на посиленні взаємодії наших військових адміністрацій із приймаючими громадами стосовно реалізації проєктів для поселення наших переселенців та розширювати роботу із донорами».

Володимир Череватий також повідомив, що ВАНП Старобільського району оброблено 517 інформаційних повідомлень про пошкоджене та зруйноване житло, 9 повідомлень очікують обробки.

Заступниця директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Людмила Ахтирська під час засідання Луганського регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України доповіла про промоцію товарів, вироблених в Україні, роль громад в залученні регіонального підприємництва до Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні», створеної за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та за участі Мінекономіки.

До засідання Конгресу долучилися очільники громад Старобільського району. Ми прагнемо об'єднати зусилля для підтримки наших громадян. А такий майданчик є можливістю вивчити досвід та знайти нові можливості.