Прес-центр18 листопада 2021, 16:11

Стан вакцинації від COVID-19 в Старобільському районі (Інфографіка)

Вакцинація — єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби.

З початку вакцинальної кампанії від COVID-19 на території Старобільського району щеплено 48 411 осіб, що становить 38,6 % від загальної чисельності населення району, з них повністю імунізовані та отримали дві дози – 32038 осіб. У тому числі:
- на території Старобільської та Шульгинської ТГ вакциновано 20728 осіб, що складає 64,7%, від загальної кількості населення;
- на території Біловодської ТГ вакциновано – 11356 осіб, 50,2 % від загальної кількості населення;
- на території Марківської ТГ– 4306 осіб, 30 % від загальної кількості населення;
- на території Міловської ТГ вакциновано – 3859 осіб, 26,2% від загальної кількості населення;
- на території Новопсковської та Білолуцької ТГ вакциновано – 7096 осіб, 21,5% від загальної кількості населення;
- на території Чмирівської ТГ КНП «ЦПМСД» Чмирівської сільської ради – 1066 осіб, 11,7 % від загальної кількості населення.

За даними Міністерства охорони здоров’я України за останні три місяці людей, які завершили курс вакцинації, госпіталізують із коронавірусною хворобою у 5 разів рідше за тих, хто не отримав жодної дози вакцини або зробив лише одне щеплення. Вакциновані мають у 9 разів менший ризик померти внаслідок COVID-19 ніж невакциновані.

Зараз можна щепитися однією з чотирьох вакцин: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. Усі ці вакцини захищають від важкого перебігу COVID-19 та рятують життя. Втім, слід пам’ятати, що найкращий захист вибудовується через 14 днів після отримання 2-ї дози вакцини.

У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди старші 60 років. Протягом минулого тижня до закладів, що надають стаціонарну медичну допомогу хворим на COVID-19 було госпіталізовано 54 особи. Від ускладнень викликаних COVID-19 померло 27 осіб, з них 95 % це не вакциновані особи старші 60 років. Тож, обов’язково допоможіть близьким літнього віку записатися на щеплення зателефонувавши до реєстратури медичного закладу, чи до сімейного лікаря з яким укладено декларацію.

Також важливо щепитися людям із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, аутоімунні, онкологічні захворювання, адже вони мають вищий ризик важко захворіти на COVID-19, отримати ускладнення та померти від цієї хвороби.

Вакцини ніколи не були і не стануть ліками. Вакцинація дає єдину гарантію – якщо ви захворієте, то хвороба пройде легше, нанесе меншу шкоду вашому організму і не забере ваше життя.

Якщо ви ще не вакциновані, запишіться на щеплення вже сьогодні. Захистіть себе!