Прес-центр17 вересня 2021, 14:09

Стан епідемічної ситуації по захворюваності на туберкульоз у Старобільському районі, основні симптоми та профілактичні заходи

Туберкульоз – соціально-небезпечна інфекційна хвороба, що має соціальні, економічні, культурні складові, а її наслідки негативно впливають на стан здоров’я і якість життя населення і несуть в собі загрозу економіці і національній безпеці держави.

 

На сьогодні  Україна є другою країною в Європі та входить до десяти країн світу за найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення. У 2020 році в Україні зафіксовано  зниження захворюваності на ТБ, однак зниження захворюваності відбулося через пандемію COVID-19 і обумовлено суттєвим скороченням звернень громадян до медичних закладів, а відповідно й виявлених випадків захворювання на туберкульоз.  Обмеження у роботі закладів охорони здоров’я у зв'язку з карантином лімітували візити пацієнтів, а заборона та обмеження роботи громадського транспорту під час пандемії ускладнили лікування багатьох людей через неможливість дістатися до лікувального закладу для моніторингу лікування та отримання протитуберкульозних препаратів. Значна частка пацієнтів з ТБ перебувають у  скрутному матеріальному становищі, та не мають можливості використовувати приватний транспорт для поїздок. Цей додатковий бар’єр призвів до несвоєчасного звернення за медичною допомогою, що, матиме негативний вплив на якість життя пацієнтів.

 

Станом на 01.09.2021 епідемічна ситуація з захворюваності на туберкульоз  Старобільського району є наступною. На диспансерному обліку з діагнозом туберкульоз в медичних закладах району перебуває  95 осіб,  у тому числі 61 особа хворіє активною формою туберкульозу. Слід зазначити, що вже на сьогодні кількість активних хворих перевищує показник минулого року на 10 осіб і очікувано, що до кінця року він буде ще вищий, і це не може не викликати загальної стурбованості. Нажаль  серед захворілих на обліку в медичних закладах  перебуває  7 дітей. 

 

Найвищій рівень захворюваності на туберкульоз спостерігається на території Старобільської ТГ, тут за даними КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня» на диспансерному обліку з активною формою туберкульозу перебуває 34 особи , у тому числі  1 дитина.

Також, доволі високими є показники захворюваності на території  Марківській ТГ, тут за даними КНП «Марківська багатопрофільна лікарня» на диспансерному обліку перебуває 26 осіб, з них 15 - хворіє активною формою.

В КНП «Новопсковське ТМО» на диспансерному обліку перебуває 10 осіб, з них  9 - хворіє  активною формою туберкульозу.

В КНП «Міловська ЦРЛ» на диспансерному обліку перебуває 8 осіб, без розвитку активних форм туберкульозу.

 

В КНП «Біловодський центр ПМСД» на обліку з підтвердженим діагнозом туберкульоз перебуває 12 осіб, з них 3 особи хворіє  активною формою,  6  осіб дитячого віку, у тому числі: троє  із числа контактних осіб проходять амбулаторне профілактичне лікування, інші троє дітей із числа контактних лікування не отримують.

В КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» на диспансерному обліку перебуває 3 особи, без розвитку активних форм туберкульозу.

В КНП «Центр первинної медичної допомоги Чмирівської сільської ради» на диспансерному обліку перебуває 2 особи, без розвитку активних форм туберкульозу.

 

На сьогодні нагальною проблемою у протидії поширенню туберкульозу є низький рівень його раннього діагностування. Систематичне проведення рентгенфлюрографічного обстеження є одним з дієвих засобів вирішення цього питання.

 

Так, протягом 2020 року в районі було проведено 34 451 рентгенфлюрографічне обстеження, за 9 місяців поточного року – 35 759, охоплено 28,5% населення району. Найбільше рентгенологічних обстежень було здійснено на території Біловодської ТГ КНП «Біловодська БЛ» - 5850, в КНП «Біловодський центр ПМСД» - 3589, охоплено 41% населення; КНП «Старобільська  БЛ»  було проведено 11 998 обстежень, охоплено 33 % населення у тому числі Шульгінської та Чмирівської ТГ; КНП «Новопсковське ТМО» було здійснено  6684 обстеженнь, охоплено 20% населення Новопсковської та Білолуцької ТГ. Найнижчій показник рентгенфлюрографічного обстеження населення спостерігається на території Марківської ТГ тут протягом 9 місяців було обстежено 2212 осіб, охоплено 16% населення, про те ця цифра вже вища показника минулого року - 2194 обстежень.

 

Важливо пам’ятати! Туберкульоз виліковний, якщо виявлений своєчасно! Необхідно серйозно поставитися до перших ознак хвороби, щоб своєчасно почати лікування на ранніх стадіях, та домогтися максимально позитивних результатів в плані одужання! Ні в якому разі не можна ігнорувати, а слід терміново звернутися до лікаря при виявленні таких симптомів туберкульозу, які відносять до основних:

1. Зміна зовнішності. Відзначається загострення рис обличчя, блідість шкіри та «провалювання» щік. Очі набувають нездорового блиску.

2. Підвищення температури тіла до 37-38⁰ С протягом місяця і більше. Ввечері температура, як правило, піднімається іноді до 38-38,5⁰С, що супроводжується ознобом.

3. Сухий і вологий кашель більше трьох тижнів, причини якого не пов’язані із застудою або грипом. 

4. Кровохаркання – є небезпечним симптомом туберкульозу! 

5. Біль у грудях. 

 

Діагностика туберкульозу заключається в проведенні флюорографії, рентгенографії та комп’ютерної томографії уражених органів і систем, мікробіологічному дослідженні різного біологічного матеріалу, шкірної туберкулінової пробі (реакції Манту), а також застосовується метод молекулярно-генетичного аналізу (полімеразна ланцюгова реакція).

 

Дуже важлива рання діагностика туберкульозу! Тому, з метою виявлення туберкульозу на ранніх стадіях, всьому дорослому населенню не рідше одного разу на рік, необхідно проходити флюорографічне обстеження!

 

Попереджувальну роль в захворюванні на туберкульоз грають такі профілактичні заходи:

- Специфічна профілактика – вакцинація і ревакцинація населення проти туберкульозу вакциною БЦЖ (Бацила Кальметта-Герена). Вакцинацію проводять відповідно до календаря профілактичних щеплень.

- Неспецифічна профілактика, яка має на увазі ведення здорового способу життя, заняття фізичною культурою, спортом, повноцінне харчування, що включає регулярне вживання свіжих овочів і фруктів, раціональний відпочинок, відмова від шкідливих звичок, своєчасне лікування супутніх захворювань.