Прес-центр8 серпня 2024, 12:08

Служба у справах дітей Старобільської райдержадміністрації, інформує, що з 2017 році Урядом України розпочато реформу деінституціалізації (далі – ДІ реформа)

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р.

Деінституціалізація – повний процес планування реорганізації зі скороченням і/або закриттям закладів інтернатного типу, створення різноманітних інших послуг догляду за дитиною, які регулюються законом і стандартами, орієнтованими на результат.

Деінституціалізація базується на таких принципах: сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини; збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її благополуччя та найкращих інтересів; жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думка та інтереси кожної дитини мають бути враховані.

Реформа розрахована на 10 років і передбачає, що за цей час кількість дітей в інтернатах зменшиться на 90%, а у кожній громаді з’являться доступні й якісні послуги для підтримки сімей з дітьми відповідно до їх індивідуальних потреб. На виконання ДІ реформи, розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації від 05.01.2024 № 2 затверджено «План заходів щодо повернення дітей, які перебувають у Луганському обласному будинку дитини №2, до родин або влаштування до сімейних форм виховання.

Питання щодо влаштування дітей – вихованців закладу, походження яких є територіальні громади Старобільського району, на сьогодні вже вирішено. Завдяки зусиллям спеціалістів Служби у справах дітей Луганської облдержадміністрації, Служби у справах дітей Старобільської райдержадміністрації та служб у справах дітей територіальних громад району: наші діти з будинку дитини вже перебувають у сім’ях та на стадії влаштування до родини.