Прес-центр25 червня 2021, 12:06

Широкосмуговий інтернет у села

На території Старобільського району є немало сільських населених пунктів, у яких відсутнє будь-яке інтернет сполучення зі світом, для жодного інтернет провайдера та оператора мобільного зв’язку робота в таких віддалених малонаселених селах є нерентабельною.

 

На сучасному етапі розвитку суспільства, економіки, сфери надання послуг (фінансових, медичних адміністративних тощо) така ситуація є волаючою. Велика кількість наших земляків позбавлена найпоширеніших прав і свобод, користування якими у світі та Україні сприймається саме собою зрозумілим.

 

Уряд України, маючи на увазі побудову цифрової держави, передбачив у державному  бюджеті на 2021 рік 500 млн гривень для підключення закладів соціальної інфраструктури (закладів освіти, бібліотек, медичних закладів, ЦНАПів, інших закладів) до широкосмугового інтернету з використанням волоконно-оптичних технологій у рамках бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості».

 

Зазначимо, що у проекті йдеться саме про оптичний інтернет. Це фіксований швидкісний інтернет, але з використанням найсучасніших технологій. Оптичний інтернет — найбільш швидкий, надійний та безпечний. І саме його отримають українські села уже у 2021 році.

 

Насамперед будуть підключатись села, на території яких не діє жоден інтернет-провайдер. Забезпечуватись інтернетом будуть соціальні заклади – школи, лікарні, бібліотеки, пожежні частини, ЦНАПи. Далі вже дойде черга до окремих домогосподарств.

 

Закупівлі проводитимуть самі територіальні громади. У них зможе взяти участь будь-який учасник ринку, який виконає всі умови тендеру. Процес координуватиме Міністерство цифрової трансформації.

 

В уряді обіцяють, що після проведення інтернету соціальні заклади зможуть користуватись ним два роки без абонплати.

 

Долучаються до цієї програми і населені пункти Старобільського району, наприклад: 

- на території Старобільської міської ради: Верхня Покровка, Нижнєпокровка, Калмиківка, Новоборове, Проказине, Світле;

- на території Чмирівської сільської ради: Веселе, Бондареве, Вишневе, Караяшник, Садки, Шпотине;

- на території Шульгинської сільської ради6 Лозовівка, Хворостянівка, Лозуватка;

- на території Біловодської селищної ради: Бараниківка, Брусівка, Гармашівка, Городнє, Євсуг, Зелеківка, Кононівка, Лимарівка, Литвинівка, Нижньобараниківка, Новолимарівка, Новоолександрівка, Новоспасівка, Парневе, Первомайськ, Плугатар, Третяківка, Шуліківка;

- на території Білолуцької селищної ради: Березівка, Козлове, Світле, Соснівка, Танюшівка;

- на території Новопсковської селищної ради: Макартине;

- на території Міловської селищної ради: Діброва, Зориківка, Зоринівка, Новомикільське, Калмиківка, Стрільцівка;

- на території Марківської селищної ради: Караван-Солодкий, Веселе.

 

Це далеко не повний перелік населених пунктів Старобільського району, мешканці яких отримають у 2021 році якісний та надійний інтернет зв’язок, адже прийом заявок від місцевих громад ще триває.