Прес-центр16 квітня 2023, 17:04

Щодо грошової компенсації для забезпечення житлом учасників АТО/ООС

Учасники бойових дій АТО/ООС, які ще не отримали грошову компенсацію для забезпечення житлом, мають право отримати її зі збереженням черговості виплати.
Урядом передбачено механізм реалізації права внутрішньо переміщених осіб на отримання грошової компенсації, яким було призначено до 24.02.2022 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280) та не виплачено, і які після цієї дати перемістилися з території, на якій проводяться бойові дії або яка перебуває в тимчасовій окупації зі збереженням черговості виплати.
Така особа звертається до органу соціального захисту населення за місцем проживання/перебування та подає:
1) заяву про виплату грошової компенсації, яку було призначено і не виплачено на тимчасово окупованій території або де ведуться бойові дії. (у заявника відкрито спеціальний рахунок, а також кошти грошової компенсації не виплачені або виплачені не в повному обсязі);
та копії наступних документів:
2) документа, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, є-Документ);
3) довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
4) рішення виконавчого комітету відповідної ради про взяття ВПО та членів її сім'ї на квартирний облік;
5) рішення комісії про призначення грошової компенсації (витяг з протоколу засідання комісії), а також про перегляд рішення про призначення грошової компенсації у зв'язку зі зміною опосередкованої вартості спорудження житла за попереднім місцем проживання.
У разі відсутності копій рішень комісій, факт призначення внутрішньо переміщеній особі, яка перемістилася з території, на якій ведуться бойові дії, грошової компенсації (перегляду розміру призначеної грошової компенсації у зв’язку зі зміною показників опосередкованої вартості спорудження житла) встановлюється на підставі відомостей, якими володіє структурний підрозділ з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій (для Луганської області це Департамент соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації), та/або які містяться в інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, поданій до Мінветеранів.
Як зауважила начальник УСЗН в Старобільському районі Олена Холодняк, органи соціального захисту населення у 2023 році подають потребу в грошовій компенсації до Мінветеранів лише щодо осіб, які перемістились після 24 лютого 2022 року та звернулися за місцем перебування – станом на 01 червня 2023 року.
Також звертаємо увагу. що внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомляти органи соціального захисту населення про зміну місця проживання/ перебування у письмовій формі протягом 30 календарних днів. Телефон для зв’язку з Управлінням соціального захисту населення +380993573845, електрона пошта: holodnyakelena@ukr.net, uszn934@ukr.net.