Прес-центр28 серпня 2021, 10:08

Серпень – місячник боротьби з амброзією

Друга половина літа і початок осені – пора цвітіння амброзії полинолистої, пилок якої – найсильніший алерген для людей різного віку.

В період цвітіння серед населення спостерігається масове алергічне захворювання відоме під назвою «осіння сінна лихоманка» або «амброзійний поліноз». Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи викликає сльозотеча, погіршує зір, підвищує температуру, викликає запалення оболонок верхніх дихальних доріг, приводить до нападів бронхіальної астми. Лікування такої алергії довге і складне.

Амброзія виділяє ефірні масла, що викликають сильний головний біль. Особливо шкідливий пилок амброзії, яка піднімається до 5000 м в гору і розноситься вітром на десятки кілометрів.

Особливу небезпеку представляє зростання амброзії в населених пунктах, житлових масивах і інших місцях перебування людей, оскільки в період цвітіння амброзії утворюється величезна кількість пилку, який розноситься вітром, і, потрапляючи в дихальні шляхи людини, викликає важкі алергічні захворювання.

24 грудня 2020 року на засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій в Луганській області було затверджено «Комплексний план невідкладних спеціальних заходів щодо виявлення, локалізації та ліквідації карантинного бур’яну амброзії полинолистої на території Луганської області у 2021-2025 роках». Згідно пункту 3 цього Плану щорічно у серпні проводиться місячник по боротьбі з амброзією полинолистою.

Нагадуємо, боротьба з бур′янами, у тому числі амброзією полинолистою, – обов’язок кожного громадянина, підприємця, об′єднання співвласників багатоквартирних будинків та посадових осіб.

Пам’ятаймо: позбутися алергії набагато складніше, ніж позбутися амброзії.