Прес-центр8 вересня 2021, 20:09

Розглянули питання щодо стану водойм Старобільського району

7 вересня 2021 року голова Старобільської райдержадміністрації Віталій Кононов провів щотижневу оперативну нараду за участю голів та представників територіальних громад, представників  екологічної інспекції у Луганській області, відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль», Управління Державного агентства рибного господарства, Регіонального офісу водних ресурсів у Луганській області, відділення територіальної оборони Старобільського РТЦК.

 

Учасники наради розглянули питання щодо стану водойм Старобільського району, по якому доповів перший заступник голови Старобільської РДА Володимир Череватий.

 

Як повідомив Володимир Олександрович, за даними Регіонального офісу водних ресурсів у Луганській області водні об’єкти Старобільського району, без врахування тимчасових водотоків, що мають течію лише під час сніготанення і дощів, представлені 23 річками, з яких 2 середні Айдар, Деркул, 21 малих та 3 струмками. На гідрографічній мережі району в різні роки створено 17 водосховищ та 279 ставків, збудовано 16 шлюзів-регуляторів. Щороку у поверхневі водні об’єкти скидаються великі об’єми недостатньо очищених комунально-побутових і промислових стічних вод, що є наслідком неефективності систем очищення води. Забруднення води викликає деградацію річок, водосховищ, озерних систем та погіршення якості води, що негативно впливає на здоров’я людей.

 

У зв’язку з будівництвом водосховищ та ставків на території Старобільського району - порушилася екологічна рівновага, докорінно змінилися умови водообміну, а інтенсивне використання земель з метою ведення сільського господарства перетворило їх в акумулятори забруднювальних речовин. Більшість гідроспоруд водоймищ після ліквідації КСП та радгоспів залишилися безгосподарними, а орендарі водних об’єктів не проводять заходи з промивки та водообміну.

 

Екологічний стан річок в цілому оцінюється як задовільний, хоча є ділянки річок, що потребують розчищення від наносів та відновлення санітарного стану.

 

Влітку русла річок, особливо малих, заростають водяною рослинністю, що становить 40-80%, а на деяких річках до 95% ширини русел, і є причиною уповільнення течії річки, а при випадінні інтенсивних опадів призводить до затоплення та підтоплення територій.

 

Регіональною програмою розвитку водного господарства Луганської області на період до 2021 року, затвердженою рішенням обласної ради від 31.01.2014 № 22/13 передбачалося виконати розчищення ділянок русел річок Деркул та Айдар, але фінансування з бюджетів усіх рівнів на ці заходи не виділялося.

 

Ураховуючи особливу цінність для життя людей водних ресурсів, в Україні прийнято цілий ряд законодавчих актів щодо охорони й використання вод. Завданням водного законодавства є регулювання правових відносин з метою забезпечення збереження, науково обґрунтованого, раціонального використання вод для потреб населення і галузей економіки, відтворення водних ресурсів, охорони вод від забруднення, засмічення та вичерпання, запобігання шкідливим діям вод та ліквідації їх наслідків, поліпшення стану водних об'єктів, а також охорони прав підприємств, установ, організацій і громадян на водокористування.

 

Зокрема, Указом Президента України від 13.08.2021 року №357/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України» п.п.1 п.6 Рішення місцевим органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування у шестимісячний строк необхідно внести зміни та/або затвердити регіональні та місцеві програми розвитку водного господарства, передбачивши, зокрема, заходи, спрямовані на екологічне оздоровлення річок.

 

Також, з цього питання виступили голови та представники територіальних громад району щодо заходів, спрямованих на екологічне оздоровлення річок на територіях громад, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Луганській області – заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Луганської області Сергій Руденко, начальник відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» Управління Державного агентства рибного господарства у Луганській області Анатолій Краснянський, в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Луганській області Сергій Радченко.

 

Підсумовуючи, голова Старобільської РДА Віталій Кононов наголосив, що екологічний стан річок району відноситься до найбільш актуальних проблем сьогодення, тому в межах чинного законодавства потрібно докласти максимум зусиль у покращенні екологічного стану водних ресурсів нашого району.

 

Також, на нараді розглянули питання щодо прийняття програм оборонної та мобілізаційної роботи, по якому доповів начальник відділу оборонної роботи, цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та територіальними органами центральних органів виконавчої влади Старобільської РДА Олег Пісков, начальник відділення територіальної оборони Старобільського РТЦК та СП, майор Андрій  Гречишкин, начальник Відділу фінансів Старобільської РДА Любов Годунова. Розглядаючи це питання,  голови та представники територіальних громад доповіли про стан розробки та затвердження місцевих програм оборонної та мобілізаційної роботи. Очільник району зауважив, що органам виконавчої влади на місцях та органам місцевого самоврядування необхідно згуртуватися та вжити заходів щодо безумовного виконання планового завдання осіннього призову.