Прес-центр3 березня 2023, 18:03

Реформи екології: головні зміни в 2022

Україна зберігає курс на євроінтеграцію як для бізнесу, так і державному рівні. Міндовкілля та Екокомітет Верховної Ради України були одними з перших, які вийшли на контакт із бізнесом і запропонував свою підтримку. У 2022 році вдалося здійснити три важливіреформи у сфері захисту довкілля, а саме законопроекти:

  • про управління відходами;
  • про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів;
  • про надрокористування.

 Ухвалення закону про управління відходами (законопроект №2207-1-д). На заміну старому непрацюючому законодавству від 1998 року в Україні буде побудовано європейську систему управління відходами, відповідно до Директиви 2008/98/ЄС. А побутові та промислові відходи, 90% яких наразі опиняються на полігоні та забруднюють довкілля, зможуть стати ресурсом для наявних секторів економіки та сприяти появі нової сміттєпереробної галузі, що прискорить перехід до циркулярної економіки. Закон має повноцінно запрацювати вже у липні 2023 року
 Ухвалення законопроєкту №6477 про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів. Цей євроінтеграційний закон імплементує положення Регламенту ЄС №166/2006 і надасть можливість кожному ознайомитися з екологічною інформацією про підприємства, зокрема, щорічний обсяг викидів, утворених відходів, результати екологічних перевірок тощо.
 Удосконалено і законодавство про надрокористування (законопроект №4187-д). «Мала реформа» надрокористування, вносить зміни, зокрема, до Кодексу про надра, розробленого ще 1994 року. Так, надрокористувачі зможуть в онлайн-режимі переоформлювати, вносити зміни та продовжувати дію спеціальних дозволів, а також продавати їх. До того ж бізнесу більше не потрібно отримувати дублюючі документи, як-от гірничий відвід та згоду органів місцевого самоврядування на надання в користування ділянок місцевих корисних копалин.
Окрім цього урядом було направлено до Секретаріату Енергетичного співтовариства ініціативу щодо відтермінування виконання вимог Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ). Встановлення очисних фільтрів, обмеження годин роботи або ж повне виведення з експлуатації енергетичних об’єктів, як це передбачено НПСВ, в умовах постійних обстрілів та дефіциту електроенергії, очевидно, є неможливим. Маємо надію, що отримаємо підтримку від міжнародних партнерів і в цьому питанні.
 Джерело: Комітет промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації.