Прес-центр11 березня 2021, 14:03

Реабілітація дітей з інвалідністю

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 309 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю.

Відповідно до Порядку, гранична вартість реабілітаційних послуг на рік не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень. Гранична вартість реабілітаційних послуг на рік для однієї дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження І,ІІ,ІІІ ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.

Реабілітаційними послугами в межах їх граничної вартості на рік одна дитина може бути забезпечена декілька разів протягом бюджетного року. Вартість реабілітаційних послуг для кожної дитини визначається реабілітаційною установою відповідно до індивідуальної програми реабілітації. У той же час вартість витрат реабілітаційної установи безпосередньо на реабілітаційні послуги для однієї дитини має становити не менше ніж 60 відсотків граничної вартості реабілітаційних послуг для однієї такої дитини.

Відшкодування вартості реабілітаційних послуг для дітей здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій в межах бюджетних коштів шляхом їх безготівкового перерахування реабілітаційним установам як оплати за надані послуги відповідно до укладених договорів на підставі актів наданих послуг у розмірі, що не перевищує встановлену граничну вартість реабілітаційних заходів, а якщо вартість таких  заходів є меншою від граничної,  - у розмірі, що не перевищує фактичну вартість реабілітаційних послуг.

З 1 січня 2021 року прийом заяв для надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю здійснюють уповноважені особи в громадах та передають їх до Управління для укладання договорів з реабілітаційними установами, які батьки обирають самостійно, відповідно до переліку, який розміщений на офіційному сайті Мінсоцполітики https://www.ispf.gov.ua/diyalnist/reabilitaciya-ditej/perelik-reabilitacijnih-ustanov.

Станом на 11.03.2021 року до Управління надійшло 11 заяв від батьків дітей з інвалідністю. Найближчим часом діти з Новопсковського, Марківського та Старобільського району  зможуть отримати реабілітаційні послуги.