Прес-центр2 грудня 2021, 16:12

Проведена робоча нарада з питання стану вакцинації населення від COVID-19

30 листопада під головуванням голови Старобільської райдержадміністрації Віталія Кононова за участі керівників територіальних громад, керівників центрів первинної медичної допомоги району та керівника КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» була проведена робоча нарада в режимі відео-конференцзв’язку з питання стану вакцинації населення від COVID-19.

Під час наради кожен представник територіальної  громад та керівник медичного закладу доповіли про роботу з організації вакцинації населення на підвідомчій території, обговорили  проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Стан вакцинації населення від COVID-19  на території району наступний. Всього з початку вакцинальної  компанії щеплено 51836 осіб, що становить 41,5 % від загальної кількості населення району, з них 40236 осіб вже завершили вакцинацію, отримавши дві дози. 

Вакцинація здійснюється в 15 постійних пунктах щеплень створених на базі амбулаторій Центрів первинної медико-санітарної допомоги, в пунктах масової вакцинації, що функціонує в м. Старобільск, та смт Новопсков, 2 мобільними бригади КНП «Старобільський Центр ПМСД», КНП «Біловодський Центр ПМСД» та лікарем ФОП Трофименко в смт. Новопсков.

Найвищий рівень вакцинації населення від COVID-19 спостерігається на території Старобільської ТГ та Шульгінської ТГ де  КНП "Старобільський центр ПМСД" було щеплено 21670 осіб, що становить 66,1 % від загальної кількості населення громад, також ця цифра включає в себе і певну кількість населення Чмирівської ТГ та населення інших громад нашого району. КНП «ЦПМСД» Чмирівської сільської ради вакциновано – 1127 осіб, що становить 12,4 %  від загальної кількості населення громади. На території Біловодської ТГ вакциновано – 11895 осіб, що становить від  54 % від загальної кількості населення. На території Марківської ТГ  щеплено - 4604 особи,  що становить 32,4 % від загальної кількості  населення. Найнижчі показники зберігаються на території Міловської ТГ де  щеплено лише 4150 осіб, що становить 28,2% від загальної кількості населення, а також на  території  Новопсковської та Білолуцької ТГ – де щеплено 8390 осіб, що становить  26,0 % від загальної кількості населення.

Щодо вакцинації пріоритетних груп населення слід зазначити, що досить активно пройшли вакцинацію працівники сфери освіти, так з 3677 фахівців отримали щеплення 3539, що становить 96,2% від загальної кількості працюючих.

Рівень вакцинації медичних працівників первинної і вторинної ланки медичної допомоги складає 89 %,  з 1592 працюючих фахівців вже вакцинувались 1419 осіб. Щодо вакцинації трудових колективів місцевих органів влади ситуація наступна:  100 відсотків працюючих вакциновано в колективі Старобільської  районної ради та Шульгінській СТГ, 98% працюючих вакцинувалося в Старобільській райдержадміністрації, 94 % працюючих вакциновано в Чмирівській СТГ, 87,4% -в Біловодській СТГ, найменше вакциновано в Міловській СТГ - 58%, в Марківській СТГ - 54 %. 

За інформацією  Пенсійного фонду України в Луганській області з 145  працівників, які здійснюють свої повноваження на території Старобільського району було  вакциновано 143 працівники, що становить 98,6%. За інформацією районних центрів зайнятості, що обслуговують населення на території Старобільського району  з 86 працівників вакциновано 84 особи, що становить 97,6 %.

Серед інших пріоритетних груп населення доволі низький відсоток охоплення щепленнями (не вище 30% ) залишається серед осіб, що старші 65 років, і це при тому що кількість ускладнень і рівень смертності від COVID-19 у цієї категорії є найвищим. Загальна кількість громадян даної категорії, які уклали договори з лікарями центрів ПМСД району та не вакцинувалися становить 15430 осіб або 70%.

За результатами наради головою райдержадміністрації були надані доручення керівникам  центрів первинної медичної допомоги спільно з керівниками територіальних громад вжити заходи з активізації кампанії з вакцинації населення, підвищення рівня ефективності інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо необхідності та користі вакцинації, з метою охоплення щепленнями максимальної кількості дорослого населення для формування колективного імунітету.