Прес-центр11 червня 2021, 08:06

Продовжується процес реорганізації ліквідованих районів

9 червня 2021 року відбулось засідання комісії з реорганізації (приєднання) Біловодської, Марківської, Міловської і Новопсковської райдержадміністрацій. Засідання провів голова комісії Володимир Череватий. На порядку денному членами комісії було розглянуте основне питання – готовність передавальних актів для подальшого затвердження головою облдержадміністрації.

Як повідомлялося раніше, минулого року Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів».

Реорганізація районів розпочалася з грудня 2020 року, після того, як набув чинності закон про розмежування повноважень і ресурсів між районами та громадами.

Переважна більшість повноважень перейшла саме до громад від органів влади районного рівня, в тому числі утримання закладів освіти, медицини, культури, але держава має слідкувати за дотриманням стандартів надання послуг, і на місцях цим займатиметься РДА.

На сьогоднішній день прийнято у першому читанні у Верховній Раді законопроект №4298, який розмежовує повноваження місцевих державних адміністрацій за функціональним принципом (хто виконує, той не контролює), уточнює повноваження МДА із забезпечення законності на територіях та з координації діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для виконання державних програм.