Прес-центр19 липня 2021, 10:07

Про право на допуск відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії

Стаття 287 Цивільного кодексу України та стаття 6 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» гарантують пацієнту, який перебуває на стаціонарному лікуванні в закладі охорони здоров'я, право на допуск до нього інших медичних працівників, членів сім'ї, опікуна, піклувальника, нотаріуса та адвоката, а також священнослужителя для відправлення богослужіння та релігійного обряду.

Часто право на допуск до пацієнта членів сім’ї обмежується Правилами внутрішнього розпорядку лікувального закладу або відповідними наказами керівників про режим відвідування пацієнтів стаціонару. Зокрема, визначаються правила відвідування та лише конкретні години, протягом яких можна провідати хворого. Проте, право пацієнта не повинне бути обмежене жодними часовими рамками, бо таке обмеження є протиправним.

 

Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 592 від 15 червня 2016 року було затверджено Порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії (далі - ВІТ).

При чому не має значення державний чи приватний це заклад охорони здоров’я, оскільки дія Порядку поширюється на усі відділення, блоки, палати інтенсивної терапії закладів охорони здоров’я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми.

Відповідно затвердженого Порядку медичні заклади зобов’язані забезпечити пацієнтам, які перебувають на лікуванні у ВІТ, право на допуск до них відвідувачів 24 години на добу в будь-який день тижня.

 

Одному з відвідувачів дозволяється перебувати біля ліжка пацієнта у ВІТ без часових обмежень, однак в палаті ВІТ біля одного пацієнта одночасно можуть знаходитися не більше двох відвідувачів.

 

Відвідувач зобов’язаний:

- не перешкоджати виконанню медичними працівниками своїх професійних обов’язків та зобов’язані виконувати вимоги внутрішнього розпорядку ВІТ;

- дотримуватися вимог санітарно-протиепідемічного режиму, визначеного адміністрацією закладу охорони здоров’я, з урахуванням санітарно-епідемічної ситуації;

- утримуватись від відвідування пацієнта, якщо у нього спостерігаються прояви інфекційних захворювань або він нещодавно мав контакт з носієм інфекційного захворювання, який може створити загрозу для здоров’я пацієнтів ВІТ.

 

Медичні заклади повинні створити  максимально сприятливі умови для відвідувачів з метою надання ними підтримки пацієнтам.