Прес-центр2 червня 2023, 19:06

Представники Старобільської РВА відвідали Форум «Перші кроки після деокупації»

1 червня Володимир Череватий, начальник Старобільської РВА та Роман Кривошлик, заступник начальника управління — начальник відділу агропромислового розвитку Управління соціально-економічного розвитку територій Старобільської РВА відвідали Форум «Перші кроки після деокупації» в м. Києві.
Цей захід – один з серії обговорень, присвячених першочерговим заходам після деокупації територій України. В події взяли участь голови тимчасово окупованих громад та представники військових адміністрацій. Спікерами виступили такі відомі особи як Метью Уотерфілд, Керівник Фонду «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ), Олексій Кулеба, Виконавчий секретар Президії Конгресу МРВ, Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови ВРУ, Віталій Безгін, Представник Комітету ВРУ, Олексій Бородай, заступник міністра, Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій, Наталія Алюшина, Голова Національного Агенства з Державної Служби, Олександр Кубраков Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України (TBD), Сергій Крук, Голова ДСНС.
Під час заходу підіймались такі питання як: законодавче забезпечення з відновлення діяльності місцевих органів влади, напрямки планування з реінтеграції та відновлення; питання, що потребують координації місцевих та ЦОВВ та фінансове забезпечення реалізації планів.
Учасники заходу неодноразово наголошували на необхідності розробки планів відновлення тимчасово окупованих територій ще до їхньої деокупації. Ці плани мають включати створення кадрового резерву і навчання відповідних спеціалістів. Обговорювались також першочергові дії з реінтеграції та відновлення деокупованих громад. Ключовими питаннями стали: безпека, електро/газо-постачання, водопостачання та водовідведення, транспорт, зв’язок та комунікація. Окремий наголос був зроблений на відновлення таких сфер надання послуг як охорона здоров’я та соціальне забезпечення.
«Такого досвіду немає в жодної країни світу. Отже, ми не можемо використовувати усталені практики. Їх просто немає. Ми маємо формувати свій власний досвід. Вже зараз зрозуміло, що підходи до відновлення деокупованих територій будуть різними. Бо одна справа, коли громадам була під окупацією місяць, а інша, — рік або дев’ять, як території Криму, Донецької та Луганської областей. Дуже добре, що міжнародні партнери це розуміють, як і те, що швидкого відновлення місцевого самоврядування у багатьох тимчасово окупованих громадах не буде. Верховна Рада України у питаннях відновлення відштовхується від принципу «робимо усе, що можна зробити вже зараз». Важливо давати сигнали людям на окупованих територіях, як ми будемо розбудовувати території після деокупації», - сказав Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови ВРУ
Форум організований за підтримки урядів Великої Британії, Канади, США, Фінляндії, Швеції та Швейцарії в рамках Фонду «Партнерство за сильну Україну» та у співпраці з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.