Прес-центр23 лютого 2023, 07:02

Правила що рятують життя: безпечні місця у будинку під час ракетних загроз та ударів

Ціллю ворога все частіше стають житлові квартали та цивільні будинки. Опинившись під час повітряної тривоги не у найближчому укритті, а в будівлі - потрібно знати у якому місці будинку знаходитися безпечно.
Безпечні місця для перебування у квартирі при ракетній небезпеці в залежності від типу будинку серед найпоширенішого житлового фонду в Україні:
У монолітно-каркасних будинках (далі – МКБ) багато ядер жорсткості і вони мають «не задимлювану сходову клітку». Це такий бетонний колодязь без жодного вікна, за нормами він має евакуаційний вихід та відповідний підпір повітря. Але такий колодязь є тільки у МКБ, вищих дев’яти поверхів. У інших випадках краще йти у загальні коридори. У МКБ безпечні і підвали. Головне, щоб були не захаращені виходи, яких має бути декілька. Конструкція МКБ не піддається обваленню. Але особливо безпечними є саме висотні будинки, їх будують з більш масивними несучими конструкціями.
Панельні багатоповерхівки небезпечні, бо при попаданні у верхній поверх складається конструкція. Тоді верхня плита перетворюється на такий собі снаряд, який падає вниз і виносить плиту-перекриття під собою, спричиняючи лавиноподібне руйнування цілої секції. У таких будинках можна зазначити лише умовно безпечні місця - це несучі внутрішні панелі з дверима. Від уламків може врятувати достатня відстань від вікна та додаткова стіна. Перебуваючи у підвалі панельного будинку є загроза, що складеться секція і ви опинитесь під завалом.
Для приватних цегляних будинків та квартир у цегляних багатоповерхівках діє принцип про дві стіни, але там дуже погані пустотні перекриття, і тому у разі обстрілу треба ставати у дверних отворах. Цегляні стіни можуть бути до метру товщиною і в цьому отворі буде безпечніше.
Приватний сектор - небезпечний, бо будинки не мають запасів міцності. Проте льох чи гараж будуть більш-менш безпечними. Але за умови, якщо вони підземні, туди потрапляє кисень і звідти є більш, ніж один вихід. Знаходитися у ванній кімнаті не завжди безпечно - через можливість прориву труб з окропом.
Краще укриття - спеціалізоване: бомбосховища та укриття подвійного призначення. На вулиці слід сховатися у підземному переході, бо в нього є два виходи і він витримує колосальні навантаження. Знаходитися потрібно подалі від виходів і стати під балками (якщо вони проглядаються). Паркінг безпечний і відповідає нормативами пожежної безпеки: декілька виходів, система пожежогасіння та вентиляція. Головне, щоб він був підземним і в нього не було стіни, яка контактує з вулицею.
Джерело: публічні рекомендації інженера-конструктора Дмитра Макагона.