Прес-центр9 лютого 2023, 13:02

Працівники закладів освіти мають право викладати у своєму закладі освіти понад ставку

Через зміни в нормативно-правовому полі (втрату чинності https://bit.ly/3HOMvPQ постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.1993 № 245 та наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 № 43) освітяни потребували роз’яснень, чи залишається в них право здійснювати викладацьку діяльність або роботу в гуртках у робочий час у своєму закладі за основною посадою, а також чи можуть вони долучатися до роботи, що не є сумісництвом, в іншому закладі освіти.
Міністерство освіти і науки України надало необхідні роз'яснення у листі № 1/1274-23 від 27.01.23 року “Про право працівників закладів освіти займатися викладацькою діяльністю в своєму закладі освіти” http://bit.ly/3RuZSYQ. Пропонуємо ознайомитися.
ПРАВО ПРАЦІВНИКІВ ВЕСТИ ВИКЛАДАЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ У СВОЄМУ ЗАКЛАДІ
Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти https://bit.ly/3iEeDoT (далі - Інструкція) залишається чинною. Відповідно до пункту 91 цієї Інструкції, https://bit.ly/3iEeDoT керівні працівники закладів освіти мають право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).
Іншим працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але в середньому не більше 12 годин на тиждень (480 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).
ВИКЛАДАЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ГУРТКОВА РОБОТА НЕ Є СУМІСНИЦТВОМ
Звертаємо увагу, що, відповідно до роз'яснення МОН, якщо викладацька чи гурткова робота виконується в межах, визначених пунктом 91 Інструкції № 102 https://bit.ly/3iEeDoT, таку роботу дозволено керівним та іншим працівникам закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою, тому така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.
ЯК ЗДІЙСНЮВАТИ ОПЛАТУ ПРАЦІ ТАКИМ ПРАЦІВНИКАМ
Працівникам за норму годин, визначену в пункті 91 Інструкції https://bit.ly/3iEeDoT (тобто не більше 9-и годин на тиждень для керівних працівників та не більше 12-и для інших працівників), оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).
За години викладацької роботи чи занять з гуртками, виконані, як виняток через виробничу необхідність понад норму, зазначену в пункті 91 Інструкції https://bit.ly/3iEeDoT, здійснюється погодинна оплата праці за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік.
ПРАВО НА ЗАЛУЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ІНШИХ ЗАКЛАДІВ ДО ВИКЛАДАЦЬКОЇ (ПЕДАГОГІЧНОЇ) РОБОТИ, ЩО НЕ Є СУМІСНИЦТВОМ
Наприкінці листопада 2022 року втратили чинність https://bit.ly/3HOMvPQ постанова Кабінету Міністрів України від 03.04.1993 № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.1993 № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».
Відповідно до роз'яснення МОН, через втрату чинності цими документами працівники інших закладів, установ, підприємств та організацій втратили право на залучення до педагогічної (викладацької) роботи у заклади освіти, виконання якої відповідно до переліку робіт, що не є сумісництвом (наказ № 43, що втратив чинність), допускалося в робочий час з дозволу керівника підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати (зокрема педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік).
МОН звернулося до Міністерства економіки України з необхідністю розробити проєкт рішення Кабінету Міністрів України, який би врегулював це питання, щоб дозволити здійснювати окремі види викладацької (педагогічної) діяльності в певних обсягах і з погодинною оплатою в межах основного робочого часу. Раніше ЦК Профспілки також звертався http://bit.ly/3HmyCad до МОН, Уряду та профільного Комітету ВРУ щодо необхідності відновлення Переліку робіт, які не вважалися сумісництвом.
Наразі МОН рекомендує для продовження виконання такої педагогічної роботи у закладах освіти залученими працівниками з інших закладів, установ, підприємств та організацій (в обсязі не більше 240 годин на рік з погодинною оплатою праці), та оскільки така робота виконувалася з дозволу керівника підприємства, установи, організації за основним місцем роботи, відкоригувати графіки роботи таких працівників за основним місцем роботи, керуючись нормами статті 60 Кодексу законів про працю України https://bit.ly/3hTD4Rx (застосування гнучкого графіка роботи), для надання їм можливості здійснювати викладацьку (педагогічну) діяльність за затвердженим у закладах освіти розкладом.