Прес-центр31 cічня 2023, 18:01

Почала працювати програма обміну старих ламп на енергоощадні LED-лампи

З 30 січня українці зможуть обміняти 5 старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп. Всеукраїнська програма, метою якої є зменшення навантаження на енергосистему через заміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи в домівках українців, ініційована наприкінці 2022 року Президентом України Володимиром Зеленським та підтримана Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Масова заміна старих ламп на енергоощадні дозволить знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження на українську енергосистему.
   Обміняти лампи можна буде у відділеннях Укрпошти. Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED лампи буде проходити у відділеннях Укрпошти поетапно в усіх регіонах. На першому етапі через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри, а також міста Краматорськ, Покровськ та Кривий Ріг. Далі лампи з’являться у поштових відділеннях райцентрів. До кінця лютого лампи мають надійти і до найменших сіл.
   До обміну приймаються справні лампи розжарювання. Обмін буде відбуватись у два способи - з попереднім замовленням і без нього. Інструкція, як це зробити - за посиланням https://svitlo.diia.gov.ua. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження з мобільного застосунку Дія. Якщо за цей час замовник не обміняє лампи, заява анулюються.
   Щоб подати заяву на обмін лампочок в Дії:
• авторизуйтесь в застосунку;
• оберіть Послуги – Обмін лампочок;
• вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;
• зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.
   Також обміняти лампи у відділеннях Укрпошти можна без реєстрації. В такому випадку лампи обміняють лише за їх наявності.