Прес-центр22 березня 2021, 15:03

"Питання-відповідь"

Ми починаємо рубрику відповідей на Ваші запитання, які постійно отримуємо в коментарях до відеозвернення голови Старобільської РДА Віталія Кононова та через інші канали комунікації з громадськістю.

Запитання: "Скажите пожалуйста, как можно получить два гектара земли положенную всем гражданам Украины? Я обращалась в земельные ресурсы. Сказали ищите землю сами. Вопрос где делась земля Старобельского района?"

Відповідь: Згідно з частиною 1 статті 121Земельного кодексу громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0000 гектара, передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян, у межах вищезазначеної норми проводиться один раз, (частина 4 статті 116 Земельного кодексу).

Для одержання необхідно знайти вільну земельну ділянку, визначитись із її цільовим призначенням та орієнтовними розмірами. Одержати земельні ділянки сільськогосподарського призначення (ріллю, пасовища, сіножаті, сади, господарчі двори) для ведення особистого селянського господарства громадяни можуть на території України незалежно від місця їх реєстрації чи проживання.

Для отримання інформації щодо вільної земельної ділянки необхідно звернутися до спеціалістів відповідних органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної чи комунальної власності, або скористатись Публічною кадастровою картою України https://map.land.gov.ua

Наступним етапом є підготовка заяви в порядку ч. 6 ст. 118 Земельного кодексу та подання її:

- до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру) та її територіальних органів щодо земель для ведення особистого селянського господарства поза межами населених пунктів;

- до сільської, селищної, міської ради - щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту та за межами в разі передачі їх з держаної власності.

Одержати Наказ територіального органу Держгеокадастру чи рішення відповідної ради про дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Далі укласти договір із землевпорядною організацією, що має ліцензію на проведення землевпорядних робіт, на розроблення проекту.

Після проходження процедури погодження, передати на затвердження проект відведення земельної ділянки до органу, що надав дозвіл та отримати рішення про надання земельної ділянки у власність.

Для державної реєстрації права власності на земельну ділянку, права на яку набуваються шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, подається:

- заява на проведення реєстраційних дій;

- паспорт та ідентифікаційний код;

- рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність;

- квитанція про сплату адміністративного збору.

Зареєструвати право власності на земельну ділянку можна через Центри надання адміністративних послуг, які створені в кожній громаді або звернувшись до нотаріуса.