Прес-центр29 вересня 2021, 13:09

Пілотний проєкт «Розвиток соціальних послуг»

До уваги голів міської, сільських та селищних рад Старобільського району!

 

Міністерством соціальної політики України відповідно до Указу Президента України «Про деякі заходи щодо забезпечення прав громадян на соціальні послуги» реалізовується проект «Розвиток соціальних послуг».

Зазначений проект розроблений Мінсоцполітики України з метою  сприяння розвитку соціальних послуг на рівні територіальних громад, забезпечення деінституціалізації та інклюзії осіб, зокрема осіб з інвалідністю, влаштованих до закладів системи інституційного догляду та виховання, і запобігання інституалізації осіб, які належать до вразливих груп.

 

Умови участі у зазначеному проекті визначені Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотного проекту “Розвиток соціальних послуг”, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року №204 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/204-2020-%D0%BF#Text). Відповідно до пункту 9 Порядку, передбачено що основним критерієм відбору громад є визначення у бюджеті територіальної громади коштів на фінансування соціальних послуг. Обсяг таких коштів становить не менше ніж 20 відсотків потреби у фінансуванні соціальних послуг, надання яких забезпечуватиметься в межах проекту, за рахунок бюджетних коштів.

 

У рамках проєкту держава підтримує розвиток таких соціальних послуг:

- денний догляд для осіб з інвалідністю (крім дітей) та осіб похилого віку;

- денний догляд для дітей з інвалідністю;

- підтримане проживання;

- супровід під час інклюзивного навчання;

- соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці;

- тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю;

- догляд стаціонарний.

 

Для участі у проєкті виконавчі органи сільських, селищних, міських рад подають до Нацсоцслужби пакет документів, який містить:

- заяву, підписану сільським, селищним, міським головою, що засвідчує намір такої територіальної громади взяти участь у проєкті, за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- відомості про фахівців із соціальної роботи, які працюють на території територіальної громади та кількість осіб, які проживають на її території;

- результати визначення потреб населення села, селища, міста в соціальних послугах;

- документи, що підтверджують затвердження у місцевому бюджеті видатків на фінансування соціальних послуг у відповідному бюджетному році (УВАГА! ТГ за пілотним проєктом зможе отримати кошти у п’ятикратному розмірі від видатків на соціальні послуги, затверджених у місцевому бюджеті, але не більше 2 млн грн);

- відомості щодо соціальних послуг, надання яких передбачається забезпечити в межах проекту, із розрахунком загальної та помісячної потреби у фінансуванні таких послуг за рахунок бюджетних коштів протягом бюджетного року,  що  здійснюється  відповідно  до  затверджених  державних  стандартів соціальних послуг, та прогнозними показниками ефективності надання соціальних послуг за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

 

Зазначені документи та відомості подаються в паперовій формі на адресу Нацсоцслужби  вул. Еспланадна, 8/10, м. Київ, 01601.

З консультативної допомоги щодо участі у проекті виконавчих органів сільських, селищних, міських рад звертайтеся за тел. (044) 289-54-01.

Пылотн

Контактна особа – Саєнко Світлана Петрівна. Email: s.saienko@nssu.gov.ua

 

У разі потреби Департамент соціального захисту населення Луганської ОДА або Управління соціального захисту населення Старобільської райдержадміністрації  надає консультативну допомогу з підготовки документів для участі в проєкті.

 

Пропонуємо територіальним громадам взяти участь у проєкті «Розвиток соціальних послуг» який покликаний забезпечити права громадян на якісні та безпечні соціальні послуги, уважне та гуманне ставлення, стимулювання розвитку ринку соціальних послуг та заощадить до 80 відсотків коштів бюджету громади.

 

УСЗН Старобільської РДА