Прес-центр10 вересня 2021, 15:09

Перше засідання Старобільської координаційної ради з питань розвитку підприємницької діяльності

Підприємництво – це провідний сектор економіки району, який забезпечує насиченість ринку товарами та послугами, сприяє здоровій конкуренції, створює новий прошарок – підприємець – власник.

Сьогодні саме з малим підприємництвом пов’язуються позитивні зміни в економіці району, створення умов для розширення та впровадження ринкових реформ.

На даний час загальна кількість суб’єктів малого бізнесу по району складає 5206 осіб, з них: 1181 юридичних осіб та 4025 фізичних осіб - підприємців. В своїй більшості суб’єкти підприємницької діяльності займаються торгівельною діяльністю, сільським господарством, у галузі будівництва, наданням послуг.

Не менш важливими суб’єктами в системі малого підприємництва району є торгівельні заклади та заклади громадського харчування. Всього торгова мережа району нараховує 1542 об’єктів роздрібної торгівлі, 196 об’єктів ресторанного господарства, 9 ринкових об’єктів (7 ринків та 2 торгівельних майданчики), 203 об’єктів побутового обслуговування, 19 автозаправних станцій.

Вагомий внесок у соціально-економічний розвиток району вносять підприємці, які виділяють кошти на розвиток інфраструктури населених пунктів району, покращення медичних, освітніх та культурних послуг, що надають можливість підвищити якість життя населення.

На жаль, малий бізнес як в Україні загалом, так і в районі, який протягом багатьох років формувався як засіб виживання для самих підприємців та їх родин, так і залишився «бізнесом виживання», не сформувавшись у повноцінний сектор економіки.

За нинішньої ситуації в районі розвиток малого та середнього бізнесу повинен стати вирішальним чинником для вдосконалення економічних механізмів, а також бізнес має сприяти викоріненню бідності.

З метою координації взаємодії органів місцевої влади, підприємницьких структур, громадських організацій підприємців щодо реалізації в районі державної політики розвитку та підтримки підприємництва, підготовки пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємництва; створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього підприємництва при Старобільській районній державній адміністрації, розпорядженням голови райдержадміністрації від 17 серпня 2021 року № 260, створено Старобільську районну координаційну рада з питань розвитку підприємницької діяльності.

До складу Координаційної ради входять представники суб’єктів господарювання, органів місцевого самоврядування, державної податкової служби України, представники районних центрів зайнятості та Старобільської районної державної адміністрації.

10 вересня 2021 року відбулось перше засідання Старобільської районної ради з питань розвитку підприємницької діяльності та зустріч була присвячена декільком дуже важливим питанням:

по-перше - 5 вересня 2021 року країна святкувала День підприємця. Розпорядженням голови райдержадміністрації №267 від 31 серпня 2021 року за вагомий внесок в соціально-економічний розвиток району та з нагоди Дня підприємця, головою Старобільської районної державної адміністрації Віталієм Кононовим та головою Старобільської районної ради Романом Решетняком грамотами Старобільської районної державної адміністрації та Старобільської районної ради, були нагороджені 27 підприємців району.

по-друге - презентація та обговорення інтернет-каталогу грантових, кредитних програм та державної допомоги для поліпшення загальної атмосфери ведення бізнесу на території Старобільського району Луганської області;

по-третє – доповідь співробітників Старобільського відділу Головного управління ДПС у Луганській області Войтенко Наталії та Дудник Світлани було проінформовано щодо питання одноразового спеціального добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

по-четверте - доповідь головного державного інспектора відділу контролю північно-східного напрямку управління з питань праці Міжрегіонального управління державної служби України з питань праці Мельник Ірини щодо необхідності та важливості легалізації найманої праці.

В підсумок засідання, голова Старобільської районної державної адміністрації Віталій Кононов зауважив, що діяльність органів державної влади наразі спрямовує свої наміри на співпрацю та на зустріч інтересів, як представників бізнесу так і представників органів виконавчої влади та побудову мережі відносин між державою і підприємством.

Якщо у вас виникли питання, які виникають у вас під час здійснення підприємницької діяльності та/або у вас є пропозиції (питання) на наступне засідання Старобільської районної ради з питань розвитку підприємницької діяльності, просимо надсилати їх на електронну адресу відділу соціально-економічного розвитку територій Старобільської районної державної адміністрації starobilsk-ekonom@ukr.net.