Прес-центр25 березня 2021, 14:03

Перш за все безпека громадян та громадський порядок!

Відповідно до Конституції Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною.

Найважливішими функціями держави є захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки.

Останнім часом у нашій країні набули поширення випадки, які загрожують її територіальній цілісності та грубо порушують конституційні права громадян.

Через підбурювання українського народу до протиправних дій з боку окремих осіб мають місце випадки грубого порушення законів України, збройних нападів на мирне населення, захоплення будівель державних і правоохоронних органів, розкрадання зброї та інше. Наслідком цих протиправних дій є порушення конституційних прав громадян, створення небезпеки для їх життя та здоров’я, а також загроза суверенітету та територіальній цілісності держави.

Публічні заклики до порушення територіальної цілісності та недоторканності України, а також їх розповсюдження суперечать Закону та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Зокрема, ст.109 КК України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій тощо.

Водночас ст. 110 КК України передбачено відповідальність за умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або за попередньою змовою групою осіб та ін.

Покаранням за дії, передбачених статтями 109, 110 КК України, є позбавлення волі на строк від трьох років до довічного позбавлення волі.

З метою уникнення жертв серед цивільного населення, просимо всіх громадян не брати участі в акціях провокаторів, які підбурюють до блокування адміністративних будівель, органів влади та правоохоронних органів, а також утриматись від необдуманих дій, що можуть перешкоджати діяльності органів влади та правопорядку, завданням яких є стабілізація ситуації в Україні.

Сьогодні важливо не провокувати загострення ситуації. Кожному українцю потрібно докласти максимум зусиль для збереження спокою та стабільності в Україні.

                                                                             Міловський відділ Старобільської окружної прокуратури