Прес-центр4 грудня 2021, 12:12

Обговорили зі студентами реформу децентралізації в Старобільському районі

3 грудня в ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» відбулось засідання за круглим столом на тему: «Процеси децентралізації на території Старобільського району». Захід був організований Старобільської районною державною адміністрацією спільно з Навчально-науковим інститутом історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук з метою взаємного освітнього та наукового співробітництва, вивчення, обміну думками і напрацюваннями щодо процесів децентралізації в Старобільському районі.

З вітальними словами виступили Олена Караман, доктор педагогічних наук, професор, ректор ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка» та Володимир Череватий, перший заступник голови Старобільської РДА, які підкреслили, що саме таке поєднання теоретико-наукової бази університету та практичного досвіду райдержадміністрації буде не тільки корисним для підвищення рівня освіти студентів, а й слугуватиме поштовхом для розвитку навчальних дисциплін та науки в цілому.

Децентралізація – одна з ключових реформ сьогодення, яка має на меті формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя,  узгодження інтересів держави та територіальних громад.

Під час заходу виступив Антон Бадер, доктор політичних наук, директор навчально-наукового інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», який розповів про децентралізацію як засіб корекції недоліків вітчизняної політичної системи. Лілія Верховод, кандидат соціологічних наук, доцент кафедри філософії та соціології розкрила проблематику та перспективи формування інноваційного потенціалу територіальних громад.

В свою чергу, Володимир Череватий ознайомив присутніх з підсумками та перспективами реформи децентралізації на території Старобільського району.

Заступниця голови Старобільської райдержадміністрації Світлана Загоровська, звертаючись до студентів університету, розповіла про фінансову децентралізацію та як сьогодні розподіляються загальнодержавні та місцеві податки та збори на прикладі Старобільського району.

Наприкінці, учасники заходу мали змогу обмінятися думками щодо процесу децентралізації в Старобільському районі та обговорити майбутні форми співпраці.