Прес-центр27 жовтня 2021, 16:10

Обговорили стан захворюваності та вакцинації населення Старобільського району на COVID-19

26 жовтня під головуванням голови Старобільської РДА Віталія Кононова за участі начальника відділу фінансово-економічного забезпечення лікувальних закладів Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Олени Легкоконець, керівників центрів первинної медичної допомоги району та керівників КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня» Романа Чередниченка, КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» Галини  Горбаченко, КНП «Новопсковське ТМО» Ігоря Соловйова була проведена робоча нарада в режимі відеоконференцзв'язку з розгляду нагальних питань роботи медичних закладів в умовах пандемії COVID-19. Відповідно до порядку денного були розглянуті наступні питання:

 

1. Про стан захворюваності населення Старобільського району на COVID-19.

 

Станом на 11 жовтня  рівень захворюваності населення на COVID-19 перевищив показники захворюваності населення навесні й до цього часу захворюваність продовжує стрімко зростати і надалі встановлювати нові антирекорди. Так, лише протягом минулого тижня на території району лабораторно підтверджено – 873 нових випадки захворювань. Найбільша кількість зафіксована на території Старобільської ТГ – 306 випадків та Новопсковської ТГ і Білолуцької ТГ – 188 випадків.

          

На сьогодні в закладах первинної ланки медичної допомоги з діагнозом COVID-19 на амбулаторному лікуванні перебуває 1513 осіб, у тому числі:

 

552 осіб в КНП «Старобільський центр ПМСД»;

331 особи в КНП «Новопсковський центр ПМСД»;

211 осіб в КНП «Марківський центр ПМСД»;

226 осіб в КП «Міловський центр ПМСД»;

142 особи в КНП «Біловодський центр ПМСД»;

51  особи  в КНП «ЦПМСД» Чмирівської сільської ради.

 

2. Про стан  стаціонарного  лікування хворих на COVID-19 в медичних закладах визначених для госпіталізації хворих на COVID-19.

 

Разом із зростанням загальної кількості захворілих на гостру респіраторну хворобу COVID-19 зростає і кількість випадків госпіталізації пацієнтів що потребують  стаціонарного лікування, збільшується і кількість тяжких хворих, які потребують кисневої терапії. Медичні заклади працюють в режимі значного навантаження, виникають труднощі у постачанні необхідних обсягів медичного кисню. Відповідно до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби від 21.10.2021 №71 госпіталізацію хворих на COVID-19 у Старобільському районі здійснюють КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня», як заклад першої хвилі та КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» та КНП «Новопсковське ТМО» як заклади другої хвилі. На сьогодні останні два заклади перебувають в процесі укладання договорів з НСЗУ.

 

Розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Луганської ОДА №46 від 18.10.2021 в медичних закладах був збільшений ліжковий фонд для госпіталізації хворих на COVID-19. Так, в КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня» кількість ліжко-місць збільшено до 140 ліжок,  в КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня» до 99 ліжок та КНП «Новопсковське ТМО» до 100 ліжок.

  

На сьогодні на стаціонарному лікуванні в медичних закладах району перебуває 170 осіб,  у тому числі:

 

- 99 осіб в КНП «Старобільська багатопрофільна лікарня»;

- 56 осіб в КНП «Біловодська багатопрофільна лікарня»;

- 25 особи в КНП «Новопсковське територіальне медичне об’єднання»;

 

Вірус стає агресивнішим, збільшується кількість летальних випадків внаслідок ускладнень викликаних захворюванням COVID-19, лише за останні 3 доби в КНП «Старобільська БЛ» та КНП «Біловодська БЛ» померло 13 осіб. Слід зазначити, що в доповіді  керівники медичних закладів акцентували увагу, що 98 % померлих пацієнтів були не вакцинованими,  2 % -  не отримали повного курсу щеплень.

 

3. Про роботу медичних закладів району з  вакцинації пріоритетних верств населення, проблемні питання та шляхи  їх вирішення.

 

Станом на 26.10.2021 року на території Старобільського району було вакциновано 47 611 осіб, що становить 37,8 % від загальної кількості населення району. З них   24482 особи  вже завершили вакцинацію, отримавши дві дози. 

 

Найвищий рівень вакцинації населення від COVID-19 спостерігається на території Старобільської ТГ, де  КНП "Старобільський центр ПМСД" та КНП «ЦПМСД» Чмирівської сільської ради було щеплено 29502 осіб, що становить понад 68,2 % від загальної кількості. На території Біловодської ТГ вакциновано – 8147 осіб, що становить від 35,5 % від загальної кількості  населення громади, на території Міловської ТГ  щеплено – 2867 осіб, що становить 22,9 % від загальної кількості населення. На території Марківської ТГ щеплено -3190 осіб,  що становить 22,8% від загальної кількості  населення;

 

Найнижчі показники вакцинації населення від COVID-19 поки, що зберігаються на території Новопсковської та Білолуцької ТГ, де КНП "Новопсковський центр ПМСД" щеплено 3905  осіб, що становить 11,7 % від загальної кількості населення.

 

Серед пріоритетних груп населення доволі низький відсоток охоплення щепленнями залишається серед осіб, що старші 60 років,  хоча кількість ускладнень і рівень смертності від COVID-19 серед цієї категорії населення є найвищою.

 

Під час наради кожен керівник медичного закладу доповів про стан справ у роботі  з питань лікування хворих на COVID-19 та здійснення вакцинації населення, були детально обговорені  проблемні питання та конструктивні шляхи їх вирішення. За результатами наради головою райдержадміністрації були надані доручення керівникам  центрів первинної медичної допомоги спільно з керівниками територіальних громад підвищити рівень ефективності інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення щодо необхідності та користі вакцинації з метою охоплення щепленнями максимальної кількості дорослого населення для формування колективного імунітету.